Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
γλυκαντικό
Το γλυκαντικό λέγεται νεοτάμη. Χρησιμοποιείται από το 2007 και αναγράφεται στα τρόφιμα ως Ε961.

Ένα νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό που προστίθεται σε πολλά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, μπορεί να προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία εξασθενώντας το τοίχωμα του εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από την Αγγλία.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας από το γλυκαντικό νεοτάμη μετατρέπει επίσης τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου σε παθολογικά.

Οι βλάβες αυτές σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η αντοχή στην ινσουλίνη ή ακόμα και η σήψη, λένε οι ερευνητές.

«Αν και τα γλυκαντικά μπορεί να αποτελέσουν πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, μερικά μπορεί να βλάπτουν τους καταναλωτές», είπε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Havovi Chichger, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοϊατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.

Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα – από τα αναψυκτικά διαίτης και τα γλυκίσματα με ζύμη μέχρι τις τσίχλες και τις οδοντόπαστες. Από τη δεκαετία των ’70 έως σήμερα, αρκετά έχουν εγκριθεί στη Ευρώπη.

Αν και σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται ασφαλή, μελέτες συσχετίζουν ορισμένα από αυτά  και με προβλήματα υγείας. Η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, λ.χ., έχουν συσχετισθεί μεταξύ άλλων με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία. Πολύ λιγότερη έρευνα έχει γίνει όμως με τα νεότερα, όπως η νεοτάμη.

Η νεοτάμη διατίθεται στην Ευρώπη από το 2007. Είναι 7.000 έως 13.000 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη. Στις συσκευασίες των τροφίμων αναγράφεται με την κωδική ονομασία Ε961.

Τι έδειξε η έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition. Οι ερευνητές δημιούργησαν στο εργαστήριο ένα μοντέλο του ανθρώπινου εντέρου για να μελετήσουν τις επιδράσεις της έκθεσης στη νεοτάμη.

Χρησιμοποίησαν επίσης δύο κοινά είδη βακτηρίων (το κολοβακτηρίδιο και τον εντερόκοκκο) που υπάρχουν στο έντερο, για να εξετάσουν πως επιδρά το γλυκαντικό στη συμπεριφορά του εντερικού μικροβιώματος.

Όπως διαπίστωσαν, η έκθεση στο γλυκαντικό προκαλεί αυξημένο κυτταρικό θάνατο και διαφυγή (διαρροή) στο τοίχωμα του εντέρου. Κάνει επίσης τα συνήθως αβλαβή βακτήρια να δρουν επιθετικά, μολύνοντας τα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος.

Οι επιδράσεις αυτές είχαν παρατηρηθεί και με γλυκαντικά όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, είπε η Dr. Chichger. Η συνέπεια είναι διάρροια και φλεγμονή στο έντερο.

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί σε ζώντες οργανισμούς, υποδηλώνουν ισχυρά ότι η νεοτάμη μπορεί να διαταράξει:

  • Το τοίχωμα του εντέρου
  • Την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερό μας

Το τελικό επακόλουθο θα μπορούσε να είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ακόμα και η σήψη (σηψαιμία), αν τα βακτήρια μπουν στο αίμα.

«Έχει ζωτική σημασία να καταλάβουμε τον αντίκτυπο αυτών παθολογικών αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου», τόνισε η Dr. Chichger. «Είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε καλύτερα τα τεχνητά γλυκαντικά και τους μοριακούς μηχανισμούς που υπόκεινται των δυνητικών αρνητικών επιδράσεών τους».

Φωτογραφία: iStock