Απόστολος Λύτρας: Τα ερωτηματικά για τα «ψυχολογικά προβλήματα» που επικαλείται

  • Iatropedia newsroom
Απόστολος Λύτρας
Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Εξετάστηκε ο κ. Λύτρας από γιατρούς για να αποφανθούν εκείνοι αν όντως έχει ψυχιατρικά προβλήματα; Γιατί δεν παρέμεινε κρατούμενος;

Πώς είναι δυνατόν κάποιος (σ.σ. ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας) να επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα μετά από μια τόσο άγρια επίθεση και να μην παίρνει τον δρόμο για τη φυλακή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις;

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά ερωτήματα που θέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σχετικά με την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου τα τελευταία 24ωρα.

Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες; Εξετάστηκε ο κ. Λύτρας από γιατρούς για να αποφανθούν εκείνοι αν όντως έχει ψυχιατρικά προβλήματα; Γιατί δεν παρέμεινε κρατούμενος ο 52χρονος ποινικολόγος μέχρι να δικαστεί;

«Πώς είναι δυνατόν κάποιος που ομολογεί ότι ξυλοκόπησε άγρια τη γυναίκα του να επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα και να αφήνεται ελεύθερος;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι εισαγγελείς διατάσουν πραγματογνωμοσύνη σε δημόσιο Ψυχιατρικό νοσοκομείο και οι γιατροί αποφασίζουν εάν όντως έχει ψυχιατρικά προβλήματα. Έχουν δεν έχουν ψυχιατρική νόσο παραμένουν κρατούμενοι μέχρι να δικαστούν».

Και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στη δίκη αποφασίζεται η τύχη τους ανάλογα και την πραγματογνωμοσύνη των γιατρών».

Υπενθυμίζεται ότι ο Απόστολος Λύτρας μετά την απολογία του με το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ζήτησε συγγνώμη, με την ανακρίτρια να αποφασίζει να τον αφήσει ελεύθερο με τον περιοριστικό όρο να μην πλησιάσει τη σύζυγό του.

Βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα ο Απόστολος Λύτρας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους και μεταξύ άλλων είπε: «Ομολόγησα την πράξη μου ζητάω συγγνώμη γι΄αυτό που συνέβη και από την σύζυγό μου που υπεραγαπάω και από τις τρεις κόρες μου». Παράλληλα, ο Απόστολος Λύτρας ανέφερε ότι θα ζητήσει βοήθεια.

Όπως λέει ο κύριος Γιαννάκος, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, οι κατηγορούμενοι για ενδοοικογενειακή βία επικαλούνται ψυχολογικά προβλήματα, σε μια προσπάθεια να «πέσουν στα μαλακά». Οι περισσότεροι εμφανίζονται μετανιωμένοι και ζητούν συγγνώμη για την πράξη τους, με μια υπόσχεση ότι δεν θα απασχολήσουν ποτέ ξανά στο μέλλον για κάτι ανάλογο. Όπως έκανε και ο Απόστολος Λύτρας.

Ο Απόστολος Λύτρας έκανε στροφή 180 μοιρών. Αρχικά απέδιδε τα σοβαρά τραύματα της συζύγου του σε πτώση από σκάλα του σπιτιού τους, αλλά στην πορεία όταν προφανώς κατάλαβε πως δεν υπήρχαν περιθώρια, ομολόγησε ότι ήταν υπεύθυνος για τον ξυλοδαρμό της.

Στη μαραθώνια απολογία του, ο Απόστολος Λύτρας υποστήριξε πως παρεκτράπη για πρώτη φορά. Μέτρησε τόσο η κατάθεση της μεγαλύτερης κόρης του, όσο και εκείνη της πρώην συζύγου του, που όμως, το 2017, τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία.

«Γνωρίζουμε εμείς ότι σχεδόν όλοι όσοι διαπράττουν κακουργήματα προσπαθούν να πουν ότι έχουν ψυχιατρικά προβλήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η άσκηση στη φύση ωφελεί περισσότερο από τη γυμναστική σε κλειστό χώρο

Σύνδρομο ξαναζεσταμένου ρυζιού: Πόσο πιθανό είναι να αρρωστήσουμε σοβαρά από το ρύζι που έχει περισσέψει

Αφασία και δυσαρθρία: Πότε επανέρχονται τα προβλήματα ομιλίας μετά από το εγκεφαλικό