ΕΦΕΤ: Στάση εργασίας των εργαζομένων – «Σε οριακό σημείο το σύστημα ελέγχου τροφίμων»

  • Iatropedia newsroom
ΕΦΕΤ
Οι μόνιμοι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ προειδοποιούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο φορέας από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι μόννιμοι εργαζόμενοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), αύριο Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024 από τις 11 το πρωί μέχρι και την λήξη του ωραρίου, όπως ανακοίνωσαν.

Επίσης, θα συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ίδια ημέρα στις 12 το μεσημέρι.

«Οι διατροφικές κρίσεις που έρχονται πιο συχνά στο φως το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι το σύστημα ελέγχου των τροφίμων στη χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό σημείο», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ.

«Σε μια εποχή όπου η ακρίβεια είναι το κύριο πρόβλημα για όλους και η ανάγκη για ασφαλές και φτηνό τρόφιμο είναι ακόμη μεγαλύτερη, αυτό που προωθείται ως πολιτική κατεύθυνση και περιγράφεται στη νομοθεσία είναι ο αυτοέλεγχος των επιχειρήσεων τροφίμων κι όχι ο επίσημος έλεγχος των αρμόδιων αρχών. Οι κρατικές υπηρεσίες, που ασχολούνται με αυτόν αντί να ενισχυθούν εδώ και μια δεκαετία, απαξιώνονται πλήρως και δυσκολεύονται σοβαρά πλέον να επιτελέσουν το έργο τους», προσθέτουν.

«Από την αρχή λειτουργίας του ΕΦΕΤ, οι εργαζόμενοι προσπαθούν να προασπίσουν τη Δημόσια Υγεία και τα συμφέροντα των καταναλωτών με αίσθημα ευθύνης, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θέτουν οι διαχρονικές πολιτικές της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης του φορέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως υποστηρίζουν, ο Φορέας είναι τραγικά υποστελεχωμένος, με καλυμμένες θέσεις περίπου το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Από τις 488 οργανικές θέσεις, υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι.

Καταγγέλλουν επίσης την «προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ελέγχου τροφίμων της χώρας που υποκρύπτει εξυπηρέτηση συμφερόντων και βρίσκει ως δικαιολογία την παραλυσία που επιχειρείται να επιβληθεί στον ελεγκτικό μηχανισμό».

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI