Ειρήνη Αγαπηδάκη: Το σύστημα δημόσιας υγείας και η κλιματική κρίση – Αναδιοργανώνεται ο ΕΟΔΥ

  • Iatropedia newsroom
Αγαπηδάκη
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη μίλησε για την υποχρέωση να αναπτυχθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας γύρω από τα θέματα της κλιματικής κρίσης.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη απηύθυνε χθες, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Επόμενα βήματα για τη Δημόσια Υγεία», στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας 2024.

Το φετινό Συνέδριο, με τίτλο «Η υγεία του πληθυσμού υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης», διοργανώθηκε και πάλι από την Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ), με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, και πραγματοποιείται 13–15 Ιουνίου 2024 στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ΠΑΔΑ.

«Πραγματικά αισθάνομαι ότι η κοινότητα της δημόσιας υγείας μεγαλώνει, ισχυροποιείται και αποκτά σιγά – σιγά και ένα πιο σαφές μέλλον, ένα πλαίσιο στη χώρα, σε επίπεδο πόλης, σε επίπεδο δομών, πέραν από τον ΕΟΔΥ, ένα σαφές πλαίσιο για τη δημόσια υγεία», είπε αρχικά η αναπληρώτρια Υπουργός.

Χαρακτήρισε «έυστοχο» τον τίτλο του Συνεδρίου και την εστίαση στο κομμάτι της κλιματικής κρίσης, για τρεις λόγους, όπως είπε:

«Σε ποιο σύστημα συμβαίνει αυτό και δεν εννοώ το οικοσύστημα, εννοώ το σύστημα δημόσιας υγείας το οποίο συμβαίνουν όλα αυτά τα γεγονότα, όλες αυτές ο κρίσεις που αφορούν στα τρόφιμα, στο περιβάλλον, στην υγεία, στα μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεύτερον, σε ποιο επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Είμαστε σε μία χώρα που έχει γερασμένο πληθυσμό. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η παραμέληση της δημόσιας υγείας και της πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια έχει στερήσει τη δυνατότητα να έχουμε καλούς δείκτες υγείας, άρα έχουμε νωρίτερα χρόνια νοσήματα ,που σημαίνει πως με τα μεταδιδόμενα νοσήματα, συμβαίνουν λόγω της κλιματικής κρίσης και το έχουμε ζήσει αυτό και σε σχέση με την πανδημία. Επιβαρύνεται περαιτέρω η υγεία του πληθυσμού. Τρίτον, είπαμε το σύστημα. Είπαμε το επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Τι αναμένουμε ένα συμβεί από εδώ και πέρα. Ποιο είναι το κομμάτι της Παγκόσμιας Υγείας που έρχεται να ενταχθεί αυτή η προσπάθεια και το σημειώνω αυτό εμφατικά, διότι ξέρετε ότι και να κάνει μία χώρα πια, το γνωρίζετε οι ειδήμονες καλύτερα από εμάς, δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε διασυνοριακές προσπάθειες και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο. Μιλάμε για κάτι που ξεκινάει από τοπικό, πάει στο Περιφερειακό, στο εθνικό, στο Ευρωπαϊκό και στο Διεθνές», είπε η κ.Αγαπηδάκη.

«Εχουμε μία παράλληλη υποχρέωση να αναπτύξουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας γύρω από τα θέματα της κλιματικής κρίσης. Μετά τα συμβάντα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία έπρεπε πάρα πολύ γρήγορα να εκπαιδεύσουμε όλους τους ανθρώπους στο πεδίο να ξέρουν πότε πρέπει να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις, διερεύνηση, να κρατήσουν έναν άνθρωπο στο νοσοκομείο, να μην έχουμε περαιτέρω διασπορά. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα από το πώς όλα αυτά συμπλέκονται. Μιλάμε λοιπόν για τα βασικά πυρηνικά κομμάτια της δημόσιας υγείας, πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή πρόληψη, προαγωγή της υγείας και κάποιες δομικές αλλαγές στο σύστημα», πρόσθεσε.

Στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης μίλησε για το πρόγραμμα παιδικής παχυσαρκίας που είναι σε εξέλιξη, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί ένα παρόμοιο πρόγραμμα και για τους ενήλικες.  Στο επίπεδο της δευτερογενούς πρόληψης τρέχουν τα προγράμματα μαζικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, ξεκινάει και του παχέος εντέρου αυτές τις μέρες και το φθινόπωρο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

«Παράλληλα προχωράμε για να έχουμε το πρώτο πρόγραμμα στην Ευρώπη και το πρώτο πιλοτικό στη χώρα μας για την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα και του καρκίνου του δέρματος. Και βέβαια μιλάμε και για μία λειτουργική και ενδομυϊκή αναδιοργάνωση του συστήματος δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πρόσθεσε ότι δρομολογούνται προσλήψεις στην πρωτοβάθμια, ενώ αναδιοργανώνεται ο ΕΟΔΥ για να μπορεί να έχει ισχυρό σύστημα σε κεντρικό επίπεδο λήψης αποφάσεων και πολύ ισχυρή αποκεντρωμένη επιχειρησιακή ικανότητα για να αντιμετωπίσει τα λεγόμενα Micro outbreaks, τις μικρές επιδημικές εξάρσεις στην πηγή.

«Μιλάμε για ένα νέο επιχειρησιακό κέντρο στον ΕΟΔΥ με αυτόνομη επιχειρησιακή λειτουργία άρα το Υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις αυτόνομα», όπως είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη.