Κορονοϊός: Έξαρση της Covid εν μέσω θέρους καταγράφουν οι ΗΠΑ

  • Iatropedia newsroom
covid, καλοκαίρι
Στην αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανό να συμβάλλει και η εμφάνιση αρκετών νέων παραλλαγών της COVID

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι λοιμώξεις από Covid στις ΗΠΑ, καθώς η ζέστη κάνει τον κόσμο να περιορίζεται σε κλειστούς χώρους, ενώ εκατομμύρια άλλοι βρίσκονται είτε σε διακοπές είτε ταξιδεύουν για να βρεθούν με τους δικούς τους ενόψει και του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), που δείχνουν ότι ένα νέο κύμα Covid βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνονται σε 39 πολιτείες και δεν μειώνονται πουθενά στη χώρα.

Τόσο οι θάνατοι από COVID όσο και οι επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι νοσηλείες παρουσίασαν αύξηση κατά 25% από τις 26 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CDC.

Στην αύξηση των κρουσμάτων είναι πιθανό να συμβάλλει και η εμφάνιση αρκετών νέων παραλλαγών της COVID, δήλωσε στο NBC News ο Δρ Dan Barouch, διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη.

«Βλέπουμε την έναρξη μιας αύξησης των λοιμώξεων που συμπίπτει με την ανάπτυξη νέων παραλλαγών: των KP.2 και KP.3 και της LB.1. Φαίνεται ότι αυτές οι παραλλαγές έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες», πρόσθεσε.

Και οι τρεις παραλλαγές προήλθαν από την JN.1, την παραλλαγή που κυριάρχησε φέτος τον χειμώνα.

Η KP.2 έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ενώ στις αρχές Ιουνίου «πήρε τα ηνία» η KP.3, ανέφερε το NBC News. Μαζί με μια τρίτη παραλλαγή που μοιράζεται τις ίδιες βασικές μεταλλάξεις, την KP.1.1, η ομάδα ευθύνεται πλέον περίπου για το 63% όλων των μολύνσεων από COVID στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Η LB.1 αντιπροσωπεύει άλλο 17,5% των μολύνσεων από COVID. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ταχεία ανάπτυξή της δείχνει ότι είναι πιθανό σύντομα να κυριαρχήσει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η απώλεια βάρους προστατεύει από τον καρκίνο, δείχνει νέα έρευνα

Νεαρός άνδρας έβγαζε τρίχες βαθιά μέσα στον λαιμό του από το κάπνισμα – Πώς σώθηκε

Φτάρνισμα: Οι απίστευτες επιπλοκές που μπορεί να έχει