Πάρκινσον: Πώς μπορεί να βοηθήσει ένα smartwatch

  • Iatropedia newsroom
smartwatch
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ευρέως χρησιμοποιούμενες φορητές συσκευές μπορούν να ανιχνεύουν αλλαγές στα συμπτώματα του Πάρκινσον σε άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου

Οι φορητές τεχνολογίες, όπως τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches), θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα προοδευτικά εξελισσόμενες νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον, και να επιταχύνουν την έγκριση νέων θεραπειών, μια κρίσιμη ανάγκη δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φάρμακα που να επιβραδύνουν την εξέλιξη της ταχύτερα εξαπλούμενη εγκεφαλική νόσο στον κόσμο.

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ευρέως χρησιμοποιούμενες και φιλικές προς τον χρήστη καταναλωτικές συσκευές, σε αυτήν την περίπτωση ένα Apple Watch σε συνδυασμό με ένα iPhone, μπορούν να ανιχνεύουν αλλαγές στα συμπτώματα του Πάρκινσον με την πάροδο του χρόνου σε άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου.

Σύμφωνα με τον Jamie Adams, MD, αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Υγείας + Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, η μελέτη δείχνει ότι τα δεδομένα που παίρνει κανείς από έξυπνα ρολόγια και smartphones μπορούν να παρακολουθούν και να ανιχνεύουν εξ αποστάσεως αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα. Οι ψηφιακές αυτές αξιολογήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μελλοντικών θεραπειών.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πολύπλοκη ασθένεια και η εμφάνιση και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, όπως και η εξέλιξή της, ποικίλλουν ευρέως από ασθενή σε ασθενή. Τα παραδοσιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της νόσου είναι συχνά υποκειμενικά και η συλλογή πληροφοριών αποσπασματική, αφού γίνεται μόνο κατά τις επισκέψεις του ασθενούς στον γιατρό ή στην κλινική. Ως αποτέλεσμα, δεν απεικονίζουν πλήρως την καθημερινή εμπειρία των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα νέες θεραπείες.

Αντίθετα, τα έξυπνα ρολόγια και τα smartphones μπορούν να παρακολουθούν παθητικά πολλά από τα συμπτώματα της νόσου, όπως το βάδισμα και τον τρόμο.

Μπορούν να συλλέγουν επίσης πρόσθετες πληροφορίες μέσω εργασιών όπως το χτύπημα των δακτύλων και η εγγραφή φωνής για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ομιλία.

Στο πλαίσιο της νέας τους μελέτης , που ονομάζεται WATCH-PD, οι ερευνητές παρακολούθησαν συμμετέχοντες με Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο για 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια του έτους, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις συσκευές έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με νόσο του Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση στο βάδισμα, αύξηση του τρόμου και μέτριες αλλαγές στην ομιλία.

Το έξυπνο ρολόι ήταν σε θέση να ανιχνεύσει μειώσεις στην αιώρηση των χεριών, ένα κοινό κλινικό χαρακτηριστικό της νόσου, και στη δραστηριότητα με βάση τον αριθμό των καθημερινών βημάτων. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν σύμφωνη με άλλες μακροχρόνιες μελέτες της νόσου.

Η μελέτη σχεδιάστηκε ως επανάληψη μιας πολυκεντρικής κλινικής δοκιμής σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο που δεν ακολουθούσαν θεραπεία και επεκτάθηκε πρόσφατα με την υποστήριξη του ιδρύματος Michael J. Fox Foundation για να παρακολουθήσει τους συμμετέχοντες για άλλους 18 μήνες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καύσωνας: Mέτρα προφύλαξης για τους καρδιοπαθείς από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Γρίπη των πτηνών: Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Καύσωνας: Ποια φάρμακα μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα στη ζέστη