Συμμετοχή Αναισθησιολογικού Τομέα Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρο στο Διατλαντικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο

  • Γιάννα Σουλάκη
Ωνάσειο
Ο Αναισθησιολογικός Τομέας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στη διαχρονική του προσπάθεια να επιτύχει την αριστεία στην εκπαίδευση, έχει ακόμα μία αναγνώριση ως προς το εκπαιδευτικό του έργο.

Από τις αρχές του 2024 συμμετέχει μετά από πρόσκληση στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διατλαντικού Εκπαιδευτικού Δικτύου (Transatlantic Educational Network-TEN) μαζί με μερικά από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης/Πανεπιστήμιο Harvard, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Yale, το Cleveland Clinic Foundation, το Νοσοκομείο Harefield/Imperial, το Royal Papworth/Cambridge, το Bad Oeynhausen/Ruhr-University Bochum, Oxford University Hospitals, κ.α.

Το Πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε το 2022 με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων σε κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο μεταξύ των Νοσοκομείων που φιλοξενούν Προγράμματα Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας (EACTAIC), όπως το Ωνάσειο που έχει πιστοποιηθεί από το 2018, και των αντίστοιχων Νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

‘Ενας δεύτερος στόχος είναι η προώθηση διαφορετικών προσεγγίσεων στην αναισθησιολογία καρδιάς, θώρακα και αγγείων και η δημιουργία διεθνών δικτύων για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αναισθησιολόγων σε διεθνές επίπεδο.

Το Ωνάσειο, όπως και κάθε συμμετέχον κέντρο, προσκαλεί ομιλητές για να δώσουν μία διάλεξη ο καθένας μέσω πλατφόρμας web. Σε αυτή τη διαδικασία, τα Κέντρα της EACTAIC καλούν τρεις ομιλητές από αντίστοιχα κέντρα των ΗΠΑ και αντίστροφα. Αυτό γίνεται για να διατηρηθεί η διεθνής ποικιλομορφία και η ανταλλαγή απόψεων. Κριτήρια επιλογής είναι τα θέματα προς παρουσίαση να εστιάζουν σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης στον τομέα της αναισθησιολογίας καρδιάς, θώρακα και αγγείων, η εμπειρογνωμοσύνη κάθε Κέντρου και η αποδεδειγμένη εμπειρία του ομιλητή στο θέμα το οποίο θα αναπτύξει και έχει διακριθεί γι’ αυτό μέσω του ερευνητικού του έργου. Το Ωνάσειο έχει ήδη φιλοξενήσει δύο ομιλητές από Νοσοκομεία της Αμερικής και αντίστοιχα δύο στελέχη του Τομέα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΩΚΚ έχουν κάνει διαλέξεις. Οι διεθνείς συνεργασίες, όπως αυτή, διασφαλίζουν ότι η εκπαίδευση στη χώρα μας παραμένει σε επίπεδο αριστείας.