Κατάθλιψη: Υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι που απαιτούν ξεχωριστή θεραπεία

  • Iatropedia newsroom
κατάθλιψη
Περίπου το 30% των ατόμων με κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται καθόλου ούτε στη φαρμακευτική αγωγή ούτε στη ψυχοθεραπεία.

Η κατάθλιψη μπορεί να διαχωριστεί σε έξι διαφορετικούς τύπους χρησιμοποιώντας τομογραφίες εγκεφάλου, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη.

Αυτή η νέα μελέτη, η οποία δημοσιέυθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία για πολλούς που υποφέρουν από την εξουθενωτική αυτή διαταραχή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να εντοπίσουν έξι διαφορετικούς βιολογικούς τύπους κατάθλιψης, με βάση τις διαφορές στα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Αυτές οι διαφορές επέτρεψαν στους ερευνητές να ξεχωρίσουν τις δυνητικά καλύτερες θεραπείες για τρεις από τους τύπους κατάθλιψης, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η κατάθλιψη μπορεί να εξηγηθεί από διαφορετικές διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Leanne Williams , διευθύντρια του Stanford Medicine’s Center for Precision Mental Health and Wellness.

«Στην ουσία, είναι μια επίδειξη μιας εξατομικευμένης ιατρικής προσέγγισης για την ψυχική υγεία που βασίζεται σε αντικειμενικές μετρήσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας», προσθέτει η επιστήμονας.

Δείτε επίσης: Κατάθλιψη: Τι θα συμβεί αν κόψετε «μαχαίρι» τα αντικαταθλιπτικά

Εάν αυτά τα ευρήματα ισχύουν, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη θα μπορούσαν μια μέρα να υποβληθούν σε τομογραφία εγκεφάλου για να βρει τη θεραπεία που θα λειτουργούσε καλύτερα.

Πωε έγινε η έρευνα και τι έδειξε

Περίπου το 30% των ατόμων με κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται καθόλου ούτε στη φαρμακευτική αγωγή ούτε στη ψυχοθεραπεία, και τα δύο τρίτα διαπιστώνουν ότι η θεραπεία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πλήρως την κατάθλιψή τους.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τομογραφίες εγκεφάλου 801 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άγχος. Οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε τομογραφία σε κατάσταση ηρεμίας, και ξανά όταν ασχολούνταν με διαφορετικές εργασίες που είχαν σκοπό να προκαλέσουν σκέψεις και συναισθήματα.

Οι ερευνητές περιόρισαν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη. Η τεχνητή νοημοσύνη τους βοήθησε να ταξινομήσουν τη δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές σε έξι διαφορετικούς τύπους κατάθλιψης.

Σε μια δεύτερη δοκιμή, 250 συμμετέχοντες ξεκίνησαν είτε ψυχοθεραπεία είτε ένα από τα τρία συνήθως χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά. Τα αποτελέσματα έδωσαν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα από άλλες σε ορισμένους τύπους.

Ένας τύπος κατάθλιψης, για παραδειγμα, που χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα στις γνωστικές περιοχές του εγκεφάλου, παρουσίασε την καλύτερη ανταπόκριση στο αντικαταθλιπτικό βενλαφαξίνη.

Δείτε επίσης: Το άγγιγμα μειώνει πόνο, κατάθλιψη και άγχος

Οι διαφορετικοί τύποι της κατάθλιψης σχετίζονται επίσης με διαφορές στα συμπτώματα μεταξύ των ασθενών, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη μελέτη για να συμπεριλάβουν περισσότερους ανθρώπους και να δοκιμάσουν περισσότερα φάρμακα και θεραπείες και στους έξι από τους τύπους.

Φωτογραφία iStock