Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Συστατικό που βρίσκεται στα ψάρια μειώνει την επιθετική συμπεριφορά

  • Γιάννα Σουλάκη
ωμέγα-3
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως δεν ωφελούν μόνο την καρδιά, αλλά ηρεμούν τον οργανισμό και καταστέλλουν την επιθετική συμπεριφορά.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από 29 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (1996 μέχρι το 2024).

Συγκεκριμένα, δοκιμές σε δείγμα 4.000 ατόμων από όλο τον κόσμο κατάφεραν να αποδείξουν πως τα παχιά λιπαρά ψάρια είναι ευεργετικά για το νευρικό σύστημα, καθώς καταστέλλουν τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιθετικότητα και ηρεμούν τον οργανισμό.

Τα λιπαρά ψάρια είναι η κύρια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ υπάρχουν και σε συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Aggression and Violent Behavior.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων οδήγησε σε μείωση των επιπέδων επιθετικής συμπεριφοράς (30%), ανεξάρτητα την ηλικία, το φύλο, τη διάγνωση συναφών διαταραχών, τη διάρκεια της θεραπείας ή τη δοσολογία του συμπληρώματος.

Επίσης, αποδείχθηκε πως τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιορίζουν τόσο την αντιδραστική επιθετικότητα (παρορμητική αντίδραση σε αντιληπτό απειλητικό ερέθισμα) όσο και την προληπτική επιθετικότητα (προσχεδιασμένη επιθετική συμπεριφορά).

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Στρατηγικά ασφαλής και οικονομικά προσιτή λύση

Ο νευροεγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Αντριάν Ρέιν, υποστηρίζει πως η χρήση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συνδυαστεί με επιτυχία με ταυτόχρονες παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση της επιθετικότητας (επιστημονικές κοινότητες, σύστημα ποινικής δικαιοσύνης). Πρόκειται για μια στρατηγική ασφαλή, αποτελεσματική και οικονομικά προσιτή λύση, όπως ανέφερε.

“Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμπεριληφθούν επικουρικά στην ψυχοθεραπεία ή τη φαρμακοθεραπεία, ενώ οι ειδικοί θα πρέπει να ενημερώνονται για τα πιθανά οφέλη του συμπληρώματος”, καταλήγει η επιστημονική ομάδα.

Φωτογραφία: iStock