Πώς να αλλάξετε τη ζωή σας σε λίγα λεπτά με μια απλή κίνηση στα social media

  • Iatropedia newsroom
SOCIAL MEDIA
Είναι γρήγορο, δωρεάν και θα αλλάξει αμέσως τη ζωή σας προς το καλύτερο...

Μπορεί ένα απλό «hack» να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο; Αυτό φαίνεται να πιστεύει η δημοσιογράφος του Guardian Madeleine Aggeler, αλλά και να επιβεβαιώνουν οι ειδικοί σε θέματα social media και όχι μόνο…

Είναι γρήγορο, δωρεάν και θα αλλάξει αμέσως τη ζωή σας προς το καλύτερο, γράφει η ίδια: Απλά βάλτε στο… αθόρυβο τα άτομα που σας ενοχλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Η διαδικασία είναι διαφορετική για κάθε πλατφόρμα. Συνήθως, πηγαίνετε στο προφίλ του ατόμου που σας βγάζει εκτός εαυτού ή σε μια από τις αναρτήσεις του και πατάτε «mute», «snooze» ή «unfollow». Αυτό είναι όλο!

Το ψηφιακό αυτό «ξεσκόνισμα» αφήνει τα social σας πεντακάθαρα και τακτοποιημένα ή, αν μη τι άλλο, λιγότερο βρόμικο από πριν. Εξαφανίστηκαν από τις ενημερώσεις σας, μαζί με την ταραχή που σας προκαλούσαν. Και, σε αντίθεση με την κατάργηση παρακολούθησης ή τον αποκλεισμό κάποιου, ο «φίλος» / η «φίλη» που μπήκε σε σίγαση δεν έχει ιδέα ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν κινδυνεύετε να βρεθείτε σε αμηχανία ή να ζήσετε κάποιο δράμα.

Κάποιες φορές, κάποιοι παθαίνουν… μετάλλαξη. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι αγενείς, μαζί μας ή με άλλους, πρώην, άνθρωποι που μας κάνουν να θέλουμε να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο.

Υπάρχουν άτομα που μας βγάζουν από τα ρούχα μας ή που βγάζουν από μέσα μας τον χειρότερο εαυτό μας.

Ας δούμε, όμως, τι λένε και οι ειδικοί.

«Βάζοντας στη σίγαση λογαριασμούς (σ.σ. άτομα) που σας αναστατώνουν επανειλημμένα, βάζετε ψηφιακά όρια για να δημιουργήσετε ένα πιο υγιές ψηφιακό περιβάλλον», λέει η Bailey Parnell, ιδρύτρια και πρόεδρος του Κέντρου Ψηφιακής Ευημερίας (Center for Digital Wellbeing). Σας επιτρέπει να αποφύγετε το ενοχλητικό περιεχόμενο χωρίς να χρειαστεί να κόψετε συνδέσεις, λέει – μια λύση για τις περίπλοκες εκείνες καταστάσεις όπου μπορεί μια σχέση να είναι σημαντική για εσάς, παρά την ενοχλητική παρουσία της στο διαδίκτυο.

«Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να προστατεύσετε την ψυχική σας ηρεμία, διατηρώντας παράλληλα κοινωνικά ή επαγγελματικά δίκτυα», λέει.

Μπορεί να ακούγεται λογικό ως συμβουλή. Όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνουμε. Κι αυτό γιατί ο εκνευρισμός που νιώθουμε όταν βλέπουμε τις ενοχλητικές αναρτήσεις κάποιου μπορεί να συνδέεται με μια κάποια ικανοποίηση: Κοίταξέ τον! Τόσο μα τόσο εκνευριστικός!

«Μπορεί να είναι μια έκρηξη ντοπαμίνης που συνοδεύει τα έντονα συναισθήματα», λέει η Monica Amorosi, ψυχολόγος, ειδική στη θεραπεία του τραύματος στη Νέα Υόρκη. Μπορεί να λαχταρούμε την αδρεναλίνη που εκκρίνεται όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιεχόμενο που μας κάνει να νιώθουμε σοκ, οργή ή αηδία.

Αν η ζωή μας δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα, αν βαριόμαστε ή δεν έχουμε κάτι να μας ενθουσιάζει, τότε η κατανάλωση αυτού του υλικού μπορεί να γίνει μια μορφή ψυχαγωγίας ή απόσπασης της προσοχής, λέει η Amorosi.

Η ίδια τονίζει ότι είναι σημαντικό να μην δημιουργούμε έναν «χώρο άγνοιας» στις ροές μας, αποφεύγοντας διαφορετικές οπτικές γωνίες ή ειδήσεις που μας ταράζουν σχετικά με τρέχοντα γεγονότα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα social media πρέπει να είναι ένα μέρος όπου θα βλέπει κανείς μόνο πληροφορίες που προκαλούν ανησυχία. Οι ροές μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υγιή, θετική εκπαίδευση, σύνδεση με ομοϊδεάτες, για να βλέπουμε τις αποχρώσεις και την ποικιλία που υπάρχει στον κόσμο, να ελέγχουμε πληροφορίες, να ερχόμαστε σε επαφή με καινούγια χόμπι ή ιδέες, λέει.

Ως εκ τούτου, η σίγαση είναι ίσως καλύτερο να χρησιμοποιείται εναντίον εκείνων που σας εκνευρίζουν με έναν ήπιο, καθημερινό τρόπο – έναν συνάδελφο, για παράδειγμα, που δεν σταματά να κομπάζει. Το να μην τον βλέπω να προσποιείται ότι και καλά αισθάνεται αμήχανα για άλλη μία επαγγελματική επιτυχία δεν πρόκειται να περιορίσει την κοσμοθεωρία μου. Αντίθετα, μπορεί να κερδίσω τα 5 έως 10 λεπτά που μπορεί να είχα χάσει για να τραβήξω screenshot από την ανάρτηση και να παραπονεθώ στους φίλους μου για αυτό.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λιστερίωση: Από την καπνιστή πέστροφα μέχρι vegan τυριά – Ποια τρόφιμα θεωρούνται υψηλού κινδύνου

Αδυνάτισμα: Πότε και γιατί «κολλάει» η ζυγαριά;

Κοινό παυσίπονο μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο