ECDC: Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα σοβαρών λοιμώξεων από αιμόφιλο ινφλουέντσας

  • Ρούλα Τσουλέα
αιμόφιλος
Το βακτήριο αυτό μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, σήψη (πρώην σηψαιμία).

Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα των διηθητικών λοιμώξεων που προκαλεί ο αιμόφιλος ινφλουέντσας παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ).

Ο αιμόφιλος ινφλουέντσας (ή αιμόφιλος της γρίπης) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει από ήπια αναπνευστική λοίμωξη έως σοβαρή διηθητική νόσο όπως:

  • Μηνιγγίτιδα
  • Σήψη (σηψαιμία)
  • Πνευμονία
  • Επιγλωττίτιδα

Η επιγλωττίτιδα είναι φλεγμονή στο πίσω μέρος του λαιμού, στον χόνδρο (επιγλωττίδα) που βρίσκεται στη ρίζα της γλώσσας. Όταν καταπίνουμε, η επιγλωττίδα κινείται και κλείνει τον λάρυγγα, για να διοχετευθεί η τροφή, τα υγρά, το σάλιο στον οισοφάγο και να μην πνιγούμε.

Ο αιμόφιλος ινφλουέντσας προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά πιο επικίνδυνος είναι για τα μικρά παιδιά. Ειδικά ο τύπος Β (συντομογραφία: Hib) αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από μηνιγγίτιδα στα ανεμβολίαστα άτομα, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Σχεδόν 4.000 σοβαρά περιστατικά το 2022

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το 2022 καταγράφηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ συνολικώς 3.967 κρούσματα διηθητικής νόσου από αιμόφιλο ινφλουέντσας. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη, όταν είχαν αναφερθεί:

  • 1.694 κρούσματα το 2021
  • 1.849 κρούσματα το 2020

Οι ηλικιακές ομάδες με την υψηλότερη αναλογία κρουσμάτων ήταν:

  • Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους (7 κρούσματα ανά 100.000 αγοράκια και 4,5 ανά 100.000 κοριτσάκια)
  • Οι ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω (2 και 2,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα)

Σε λίγο περισσότερο από το 9% των κρουσμάτων, η αιτία της διηθητικής νόσου το 2022 ήταν ο αιμόφιλος ινφλουέντσας τύπου Β. Πριν την πανδημία (το 2018), το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%.

Ποιες χώρες είχαν τα περισσότερα

Από τα κρούσματα του 2022, τα 1.904 (ή ποσοστό 48%) καταγράφηκαν σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Αρκετές άλλες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Κροατία, Κύπρος και Μάλτα, είχαν ελάχιστα έως μηδενικά περιστατικά. Η Ελλάδα κατέγραψε 9 σοβαρά περιστατικά το 2022.

Στο σχεδόν 62% των περιπτώσεων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ ανέφεραν και τι είδους λοίμωξη προκάλεσε ο αιμόφιλος ινφλουέντσας. Οι πιο συχνές σοβαρές λοιμώξεις ήταν:

  1. Πνευμονία (σχεδόν 17% αυτών των περιστατικών)
  2. Σήψη (σχεδόν 10%)
  3. Μηνιγγίτιδα (περίπου 6,5%)

Υπήρξαν και 24 ασθενείς που εκδήλωσαν μηνιγγίτιδα και σήψη μαζί. Λιγότερο συχνές διηθητικές λοιμώξεις ήταν η κυτταρίτιδα (φλεγμονή των κυττάρων), η επιγλωττίτιδα και η οστεομυελίτιδα/σηπτική αρθρίτιδα.

Φωτογραφία: iStock