Έκαναν μεταμόσχευση νεφρού σε ξύπνιο ασθενή – Πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα!

  • Ρούλα Τσουλέα
μεταμόσχευση
Η επέμβαση έγινε με επισκληρίδιο αναισθησία, όπως γίνεται με τις εγκύους. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Μεταμόσχευση νεφρού χωρίς γενική αναισθησία του ασθενούς πραγματοποίησαν για πρώτη φορά χειρουργοί από τον πανεπιστημιακό νοσηλευτικό όμιλο Northwestern Medicine, στο Σικάγο.

Ο ασθενής ήταν ένας 28χρονος, ο οποίος δήλωσε πως δεν ένιωθε καθόλου πόνο στη διάρκεια της εγχείρησης. Ήταν επίσης πανευτυχής διότι πήρε εξιτήριο την επομένη ημέρα και έχει επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού με γενική αναισθησία στο Northwestern Medicine τυπικά παίρνουν εξιτήριο σε 2-3 ημέρες.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου. Όπως αναφέρει το νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του, διεξήχθη με επισκληρίδιο αναισθησία (όπως αυτή που γίνεται στις εγκύους). Στον 28χρονο John Nicholas είχε δοθεί επίσης ένα ήπιο ηρεμιστικό, που όμως δεν τον εμπόδιζε να συνομιλεί με τους γιατρούς στη διάρκεια της επέμβασης.

Εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι ο νεαρός μπόρεσε να πάρει εξιτήριο σε λιγότερο από 24 ώρες. Το γεγονός αυτό κατέστησε τη μεταμόσχευση νεφρού σε «επέμβαση που διενεργήθηκε σε σχεδόν εξωνοσοκομειακή βάση», δήλωσε ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων Dr. Satish Nadig, διευθυντής του Ολιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Northwestern Medicine.

«Ελπίζουμε ότι η μεταμόσχευση νεφρού με επισκληρίδιο αναισθησία θα μειώσει μερικούς από τους κινδύνους της γενικής αναισθησίας, καθώς και τη διάρκεια νοσηλείας των ασθενών», πρόσθεσε.

Η επέμβαση με επισκληρίδιο αναισθησία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ασθενείς υψηλού κινδύνου που δεν μπορούν να κάνουν ολική νάρκωση.

Ο καλύτερός του φίλος

Ο 28χρονος δεν αντιμετώπιζε τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά ήθελε να συμμετάσχει σε μία ιατρική πρωτοπορία, είπε ο Dr. Nadig. «Η όλη επέμβαση ήταν μοναδική εμπειρία και για εμάς τους γιατρούς. Για πρώτη φορά στη ζωή μου μπόρεσα να δείξω το νέο νεφρό σε έναν ασθενή πριν το τοποθετήσω στο σώμα του», πρόσθεσε.

μεταμόσχευση

Ο John Nicholas (αριστερά) και ο δότης φίλος του, Pat Wise.

Ο νεαρός άνδρας άρχισε να αντιμετωπίζει νεφρολογικά προβλήματα όταν ήταν 16 ετών. Επί σειρά ετών διατηρούσε την κατάστασή του υπό έλεγχο με φάρμακα, αλλά στις αρχές του 2022 η νεφρική λειτουργία του μειώθηκε σημαντικά. Η μεταμόσχευση ήταν πλέον μονόδρομος και ο νεαρός άνδρας άρχισε να αναζητά συμβατό δότη.

Αρχικά βρέθηκε συμβατή η μητέρα του, αλλά διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού. Ο 28χρονος στράφηκε στους φίλους του και τελικά βρέθηκε συμβατός ο καλύτερός του φίλος από τότε που ήταν παιδί, ο 29χρονος Pat Wise.

«Πάντοτε λέγαμε πως είμαστε φίλοι καρδιάς για πάντα. Τώρα αποδείχθηκε στην πράξη πως ο ένας στηρίζει τον άλλο. Αυτό που έκανε ήταν ανεκτίμητο. Μου άλλαξε τη ζωή», είπε για τον φίλο του ο 28χρονος.

Photos: Northwestern Medicine, 2024