Το μυστικό για δυνατά και γερά πόδια βρίσκεται στα… χέρια

  • Iatropedia newsroom
Γυμναστική με βάρη
Το μυϊκό σύστημα ατονεί όσο μεγαλώνουμε και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποδυνάμωση των ποδιών είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης θανάτου για τους ηλικιωμένους

Η άρση βαρών βαρών τρεις φορές την εβδομάδα την εποχή που βγαίνει ένας άνθρωπος στη σύνταξη μπορεί να έχει σημαντικότατο αντίκτυπο στο πόσο δυνατά θα παραμείνουν τα πόδια του μετέπειτα στη ζωή του, σύμφωνα με έρευνα.

Το μυϊκό σύστημα ατονεί όσο μεγαλώνουμε και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποδυνάμωση των ποδιών είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης θανάτου για τους ηλικιωμένους.

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες είχαν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η προπόνηση με αντιστάσεις, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει βάρη, λάστιχα / ιμάντες ή ακόμη και ασκήσεις με το βάρος του σώματος (έλξεις / ωθήσεις), θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης.

Τώρα ερευνητές με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι 12 μήνες βαριάς προπόνησης με αντιστάσεις γύρω από την ηλικία συνταξιοδότησης βοηθούν να διατηρηθεί η ζωτική δύναμη των ποδιών χρόνια αργότερα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Open Sport and Exercise Medicine.

Οι ερευνητές μελέτησαν 451 άτομα σε ηλικία συνταξιοδότησης που συμμετείχαν στη μελέτη Live Active Successful Aging (Lisa), μια μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία για να υποβληθούν είτε σε έναν χρόνο βαριάς προπόνησης με αντιστάσεις είτε σε ένα έτος προπόνησης μέτριας έντασης είτε σε έναν χρόνο χωρίς επιπλέον άσκηση πέρα ​​από τη συνήθη δραστηριότητά τους.

Η πρώτη ομάδα σήκωνε μεγάλα βάρη τρεις φορές την εβδομάδα. Τα άτομα στην ομάδα μέτριας έντασης έκαναν ασκήσεις με το βάρος του σώματος και λάστιχα τρεις φορές την εβδομάδα.

Κάθε άσκηση στην ομάδα βαρέων βαρών περιελάμβανε τρία σετ των 6 με 12 επαναλήψεων με βάρη μεταξύ του 70% και 85% του μέγιστου βάρους που μπορούσε να σηκώσει κάθε άτομο για μία επανάληψη.

Στην αρχή της μελέτης μετρήθηκαν η δύναμη των οστών και των μυών και τα επίπεδα σωματικού λίπους, τα οποία μετρήθηκαν ξανά μετά από ένα, δύο και τέσσερα χρόνια. Στην τετραετία, υπήρχαν πλήρη αποτελέσματα για 369 άτομα.

Σημειώνεται πως στο τέλος της μελέτης οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 71 ετών, ενώ το 61% αυτών ήταν γυναίκες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς να προστατεύσετε τα αυτιά σας όταν κολυμπάτε στη θάλασσα

Απόστολος Λύτρας: Τα ερωτηματικά για τα «ψυχολογικά προβλήματα» που επικαλείται

Κολύμπι στη θάλασσα: Γιατί είναι η καλύτερη άσκηση και πόσες θερμίδες καίμε