Το σεξ εικονικής πραγματικότητας (VR) αυξάνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τη γονιμότητα

  • Γιάννα Σουλάκη
σεξ
Η διάρκεια και η ένταση στο σεξ αυξάνει την παραγωγή σπερματοζωαρίων, αλλά και την ικανότητα απόκτησης παιδιού.

Μελέτη που εστίασε στους τρόπους που αυξάνουν την παραγωγή και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων, αλλά και τις πιθανότητες η γυναίκα να μείνει έγκυος, κατέληξε σε σημαντικά ευρήματα, αναφορικά με το σεξ εικονικής πραγματικότητας (Virtual Sex).

Όπως προκύπτει από τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Reproductive Biology and Endocrinology, τα ζευγάρια που βρίσκονται σε προσπάθεια απόκτησης παιδιού θα πρέπει να αποφεύγουν το σύντομο σεξ και να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην διάρκεια και την απόλαυση της σεξουαλικής συνεύρεσης.

Η διάρκεια του σεξ αλλά και η ένταση της διέγερσης, όπως αποδείχθηκε, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των σπερματοζωαρίων στον άνδρα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.

Επίσης, αποδείχθηκε πως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων αυξανόταν έως και 58%, όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη βίωναν την εμπειρία πορνογραφικού υλικού εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality – VR), σε σύγκριση με την ομάδα που παρακολουθούσε απλώς βίντεο ή έντυπο πορνογραφικό υλικό.

Το πάθος στο σεξ … αυξάνει τη γονιμότητα

Η μελέτη εστίασε στη χρήση πορνογραφικού υλικού και όχι στο πραγματικό σεξ. Παρ’ όλα αυτά ένας εκ των ερευνητών εξήγαγε το συμπέρασμα πως κάτι ανάλογο ισχύει και με το πραγματικό σεξ, αν και παραδέχθηκε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dr. Allan Pacey, καθηγητής ανδρολογίας – ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, σημείωσε πως το καλό σεξ συμβάλλει στην αναπαραγωγική ικανότητα:

«Το καλό σεξ μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά σε θετική κατεύθυνση στα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν παιδί. Δεν αρκεί να κάνουν γρήγορο σεξ την ημέρα που η γυναίκα έχει ωορρηξία. Είμαστε πλέον σημαντικά βέβαιοι πως οι άνδρες παράγουν πιο ποιοτικό δείγμα σπέρματος για να συλλάβουν, όταν βρίσκονται σε μεγαλύτερη διέγερση».

Η μελέτη

Οι 63 δότες από τη Δανία που συμμετείχαν στη μελέτη, χρειάστηκε να διαθέσουν 504 δείγματα σπέρματος μετά από εκσπερμάτωση, μέσω των οποίων οι ερευνητές εξέτασαν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων που περιέχονταν σε αυτά.

Στη συνέχεια εξέτασαν την ποιότητα των σπερματοζωαρίων και εάν ήταν ικανά να γονιμοποιήσουν τα γυναικεία ωάρια.

Κατά τη διάρκεια του αυνανισμού, συστήθηκε στους δότες να παρατηρούν ερωτικό υλικό, είτε σε οθόνη αφής είτε χρησιμοποιώντας μάσκα VR.

Αποδείχθηκε πως όταν οι άνδρες δεν είχαν εκσπερματώσει 24 ώρες πριν δώσουν δείγμα, παρήγαγαν επιπλέον 33 εκατομμύρια σπερματοζωάρια παρακολουθώντας πορνογραφικό υλικό VR σε σύγκριση με την απλή παρακολούθηση βίντεο και έντυπων πορνογραφημάτων.

Η αύξηση στην παραγωγή σπερματοζωαρίων με VR έφτανε κατά μέσο όρο, το 58%.

“Η χρήση VR θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων των ανδρών που καλούνται να δώσουν σπέρμα μετά από μια σύντομη περίοδο αποχής, όπως στην περίπτωση ανδρών που συμμετέχουν στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ή όταν  πάσχουν από καρκίνο και προχωρούν σε κρυοσυντήρηση σπέρματος πριν τη χημειοθεραπεία”, καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: iStock