Το συχνό ροχαλητό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε υπέρταση [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
ροχαλητό
Το ροχαλητό μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ανεξάρτητα από άλλες συννοσηρότητες.

Το ροχαλητό δεν είναι απλά μια ενοχλητική συνήθεια που κάνουμε όταν κοιμόμαστε, αλλά μπορεί να είναι σημάδι για μια πιο σοβαρή κατάσταση στην υγεία μας.

Επιστήμονες διαπίστωσαν για πρώτη φορά τη σύνδεση που έχει το τακτικό ροχαλητό με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Νέα έρευνα από ειδικούς του Πανεπιστημίου Flinders διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι υπέρβαροι μεσήλικες άνδρες, που ροχαλίζουν τακτικά τη νύχτα είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και ανεξέλεγκτη υπέρταση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο npj Digital Medicine, είναι η μεγαλύτερη αντικειμενική μελέτη και πρώτη που χρησιμοποίησε πολλαπλές τεχνολογίες νυχτερινής παρακολούθησης για παρατεταμένη περίοδο για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ ροχαλητού και υπέρτασης. Παρακολούθησε περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως σε μια περίοδο εννέα μηνών.

«Για πρώτη φορά, μπορούμε αντικειμενικά να πούμε ότι υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ του τακτικού νυχτερινού ροχαλητού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Bastien Lechat από το Flinders Health and Medical Research Institute (FHMRI).

Το 15% όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη, που ήταν κυρίως υπέρβαροι άνδρες, ροχαλίζουν περισσότερο από το 20% της νύχτας κατά μέσο όρο και αυτό το τακτικό νυχτερινό ροχαλητό σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και ανεξέλεγκτη υπέρταση, όπως υποδεικνύει η έρευνα.

Δείτε επίσης: Υπέρταση: Λίγοι γνωρίζουν ότι προκαλείται και από το Σύνδρομο Conn

Διπλάσιος ο κίνδυνος υπέρτασης σε όσους ροχαλίζουν τακτικά

Το ροχαλητό είναι ένα συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και συχνά υποτιμάται όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία. Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια συχνά αλληλεπικαλύπτονται, υποδεικνύοντας κοινές αιτίες.

«Παρατηρήσαμε ότι σε όσους ροχαλίζουν τακτικά ο κίνδυνος να έχουν ανεξέλεγκτη υπέρταση ήταν σχεδόν διπλάσιος. Αυτός ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάστηκε ξανά σε άτομα που ροχάλιζαν τακτικά και είχαν υπνική άπνοια σε σύγκριση με αυτούς που δεν ροχάλιζαν τακτικά», λέει ο καθηγητής Danny Eckert.

Το ροχαλητό από μόνο του μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς η κακή ποιότητα ύπνου λόγω του ροχαλητού μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο ή νεφρική νόσο.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση εάν οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στο ροχαλητό μπορούν να μειώσουν την υπέρταση και να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Οι καλύτερες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να κατεβάσετε την πίεσή σας

Φωτογραφία iStock