ECDC: Επιδημία σαλμονέλας βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Επιδημία σαλμονέλας βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία διετία, λόγω της κατανάλωσης ορισμένων σπόρων, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC). Πρόκειται για τους σπόρους του φυτού αλφάλφα – ενός είδους τριφυλλιού, οι φύτρες του οποίου θεωρούνται υπερτροφή.
Η επιδημία άρχισε τον Ιανουάριο του 2023, με την πρώτη συρροή κρουσμάτων στη Γερμανία. Έως τον εφετινό Ιανουάριο είχαν επιβεβαιωθεί 509 κρούσματα σαλμονέλλωσης σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει. Οι χώρες και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι:
- Νορβηγία – 257 κρούσματα
- Σουηδία – 110
- Φινλανδία – 94
- Γερμανία – 30
- Ολλανδία – 9
- Δανία – 4
- Γαλλία – 3
- Βέλγιο και Εσθονία – από 1
Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έχει αναφερθεί ένα (1) κρούσμα στη Βρετανία. Η επιδημία αφορά οκτώ διαφορετικούς ορότυπους, ορισμένοι εκ των οποίων σπανίως αναφέρονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ, τονίζει το ECDC.
Οι περισσότεροι ασθενείς (το 66%) ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 44 χρόνια. Ωστόσο υπήρξαν και περιστατικά στα νήπια, καθώς και σε υπερήλικες (έως 90 ετών). Το 20% των ασθενών χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ευτυχώς όμως κανένας ασθενής δεν έχασε τη ζωή του.
Στην Ιταλία η εστία
Οι σπόροι του φυτού αλφάλφα αναγνωρίστηκαν ως το «όχημα» της έξαρσης σε πολλές από τις έρευνες που έγιναν σε διάφορες χώρες. Επιβεβαιώθηκαν επίσης κεντρικά, με γονιδιωματική ανάλυση.
Οι έρευνες των υγειονομικών Αρχών έδειξε ότι επτά εστίας σαλμονέλλωσης σε Φινλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Σουηδία σχετίζονταν με έναν κοινό προμηθευτή σπόρων αλφάλφα από την Ιταλία.
Περαιτέρω έρευνες συνέδεσαν τον προμηθευτή αυτό με τρεις καλλιεργητές σπόρων, οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή της Ιταλίας. Οι έρευνες συνεχίζονται για να εξακριβωθεί ο ρόλος του περιβάλλοντος στη μόλυνση των σπόρων στις καλλιέργειες αυτές.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι Αρχές Ασφαλείας των Τροφίμων είχαν λάβει μέτρα για να περιοριστεί η επιδημία της σαλμονέλλωσης. Όπως εξηγεί το ECDC, στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονταν ανακλήσεις προϊόντων.
Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε, αρκετές χώρες ακόμα αναφέρουν νέα περιστατικά. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι μολυσμένοι σπόροι εξακολουθούν να κυκλοφορούν. Είναι επομένως πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλα κρούσματα, προειδοποιεί το ευρωπαϊκό κέντρο.
Φωτογραφία: iStock