Ο μικρότερος βηματοδότης του κόσμου ενεργοποιείται με φως και είναι μικρότερος από έναν κόκκο ρυζιού

Αν και μπορεί να «συνεργαστεί» με καρδιές κάθε μεγέθους, ο πρωτοποριακός αυτός βηματοδότης είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για νεογέννητα με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες.
Μικρότερος από έναν κόκκο ρυζιού, ο βηματοδότης συνδυάζεται με μια μικρή, μαλακή, εύκαμπτη, ασύρματη, φορητή συσκευή που τοποθετείται στο στήθος του ασθενούς για τον έλεγχο της βηματοδότησης. Όταν η φορητή συσκευή ανιχνεύει κάποιον ακανόνιστο καρδιακό παλμό, εκπέμπει αυτόματα ένα παλμικό φως για να ενεργοποιήσει τον βηματοδότη. Αυτοί οι σύντομοι παλμοί – οι οποίοι διαπερνούν το δέρμα, το στέρνο και τους μυς του ασθενούς – ελέγχουν τη βηματοδότηση.
Παρόλο που ο βηματοδότης είναι μικροσκοπικός -μόλις 1,8 χιλιοστά σε πλάτος, 3,5 χιλιοστά σε μήκος και 1 χιλιοστό σε πάχος- παρέχει τόση διέγερση όσο κι ένας βηματοδότης πλήρους μεγέθους.
Η ομάδα χρησιμοποίησε υπέρυθρο φως που διεισδύει βαθιά και με ασφάλεια στο σώμα. Εάν ο καρδιακός ρυθμός του ασθενούς πέσει κάτω από έναν ορισμένο ρυθμό, η φορητή συσκευή ανιχνεύει το γεγονός και ενεργοποιεί αυτόματα μια δίοδο φωτοεκπομπής. Στη συνέχεια, το φως αναβοσβήνει με ρυθμό που αντιστοιχεί στον κανονικό καρδιακό ρυθμό.
Σχεδιασμένος για ασθενείς που χρειάζονται υποστήριξη από βηματοδότη μόνο προσωρινά, ο βηματοδότης απλά διαλύεται όταν δεν χρειάζεται πλέον. Όλα τα εξαρτήματά του είναι βιοσυμβατά, έτσι ώστε να διαλύονται στα βιολογικά υγρά του σώματος, παρακάμπτοντας την ανάγκη χειρουργικής εξαγωγής.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου στο περιοδικό Nature, μετά από αποτελεσματικές δοκιμές σε μικρά και μεγάλα ζωικά μοντέλα, καθώς και σε ανθρώπινες καρδιές από αποβιώσαντες δωρητές οργάνων.
«Αναπτύξαμε τον μικρότερο, από όσο γνωρίζουμε, βηματοδότη στον κόσμο», δήλωσε ο John A. Rogers, πρωτοπόρος σε θέματα βιοηλεκτρονικής στο Northwestern, ο οποίος ηγήθηκε της διαδικασίας ανάπτυξης της συσκευής. Όπως είπε, υπάρχει ζωτική ανάγκη για προσωρινούς βηματοδότες στο πλαίσιο παιδιατρικών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων και αυτή είναι μια περίπτωση χρήσης όπου το μέγεθος είναι απίστευτα σημαντικό.
Το βασικό κίνητρο, σύμφωνα με τον καρδιολόγος του Northwestern Igor Efimov, συνεπικεφαλής της μελέτης, ήταν τα παιδιά.
Περίπου το 1% των παιδιών γεννιούνται με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες – ανεξάρτητα από το αν ζουν σε πλούσιες ή φτωχές χώρες. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται μόνο προσωρινή βηματοδότηση μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Σε περίπου επτά ημέρες περίπου, η καρδιά των περισσότερων ασθενών επανέρχεται από μόνη της. Αλλά αυτές οι επτά ημέρες είναι απολύτως κρίσιμες. Και ο μικροσκοπικός αυτός βηματοδότης μπορεί να τοποθετηθεί στην καρδιά του παιδιού και και δεν απαιτείται καμία επιπλέον χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επιδερμίδα: Τα 10 καλύτερα συστατικά που καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης, σύμφωνα με δερματολόγους
Adolescence και «ανδρόσφαιρα»: Η τοξική διαδικτυακή κουλτούρα, που ανέδειξε η σειρά του Netflix