Iatropedia

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων των Μεγάλων Αρθρώσεων

Για τις παθήσεις των Μεγάλων Αρθρώσεων, παθήσεις που πλέον, απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, παγκοσμίως, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν κυρίως, όμως για τις νέες, αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισής τους, μας μιλά ο Δρ. Ιωάννης Τσαρούχας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Γενικά:

Η ιατρική επιστήμη και ειδικότερα η ειδικότητα της Ορθοπαιδικής έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να εξελίσσεται με γοργά βήματα, προς όφελος του ασθενούς. Οι προκλήσεις που πρέπει να «απαντηθούν» είναι πολύ μεγάλες και πραγματεύονται τη συνεχή αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ασθενών, ακόμη και αυτών μίας περισσότερο προχωρημένης ηλικίας. Παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα ή οι ρευματολογικές αρθρίτιδες επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια, σε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού.

Βλάβες των Μεγάλων Αρθρώσεων: Περιοχή του Ώμου

Οι μεγάλες αρθρώσεις (ισχίο, γόνατο, ώμος) δέχονται, με το πέρασμα των ετών, φθορές που προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία. Η εκφύλιση και καταστροφή του χόνδρου που επενδύει τις αρθρούμενες επιφάνειες των οστών έχει ως αποτέλεσμα έντονο πόνο, ακόμα και στην ηρεμία, δυσκαμψία και παραμόρφωση των αρθρώσεων. Στην περιοχή του ώμου τα αποτελέσματα της αρθρίτιδας καθιστούν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα, αφού ο ασθενής δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το άνω άκρο, ακόμα και για να αυτοεξυπηρετηθεί. Η δυσκολία είναι χαρακτηριστική στην προσπάθεια ανύψωσης του άνω άκρου, η οποία είναι σχεδόν αδύνατη, όταν αυτή πραγματοποιείται με βάρος ή με αντίσταση. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι ασθενείς με συνδεσμικές και τενόντιες βλάβες στην περιοχή, καταστάσεις που συναντώνται συνήθως σε νεότερες ηλικίες (πχ ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου, συνδεσμική αστάθεια – εξάρθρημα/υπεξάρθρημα του ώμου, σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής).

Βλάβες των Μεγάλων Αρθρώσεων: Περιοχή του Ισχίου

Στην άρθρωση του ισχίου η αρθρίτιδα, εκτός του πόνου και της δυσκαμψίας, ενδέχεται να προκαλέσει βράχυνση του κάτω άκρου (ανισοσκελία), η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης (πχ οσφυαλγία/ισχιαλγία) και του γόνατος. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού γεννιέται με ανατομικές ιδιαιτερότητες στην άρθρωση του ισχίου (δυσπλασία, συγγενές εξάρθρημα) ή υπόκειται στις βλαπτικές δράσεις φαρμάκων (πχ κορτιζόνη) και παθήσεων (πχ αιματολογικά νοσήματα) που μπορεί να προκαλέσουν οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής και οδηγούν στην εμφάνιση πρώιμης αρθρίτιδας του ισχίου. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα του ισχίου δυσκολεύονται να βαδίσουν, να λυγίσουν το ισχίο, ενώ απλές κινήσεις της καθημερινότητας όπως το κάθισμα σε ένα χαμηλό έπιπλο ή το να φορέσουν τις κάλτσες τους, μπορεί να είναι αδύνατες.

Βλάβες των Μεγάλων Αρθρώσεων: Περιοχή του Γόνατος

Η άρθρωση του γόνατος είναι μία πολύπλοκη άρθρωση, αφού τα αρθρούμενα οστά είναι τρία (μηριαίο, κνήμη, επιγονατίδα) και έχει αρκετά μεγάλο εύρος κίνησης. Η άρθρωση πάσχει συχνά από οστεοαρθρίτιδα με πόνο, δυσκαμψία και χαρακτηριστική παραμόρφωση ραιβογονίας ή βλαισογονίας (η κνήμη κλίνει προς τα εντός ή εκτός του μηρού). Λόγω της πολυπλοκότητας της άρθρωσης είναι συχνές οι συνδεσμικές (ρήξη πρόσθιου/οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, ρήξη έσω/έξω πλαγίου συνδέσμου), μηνισκικές (ρήξη έσω/έξω μηνίσκου) και οστεοχόνδρινες βλάβες.

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των παθήσεων των Μεγάλων Αρθρώσεων

Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αποτελεί μία από τις πλέον καταξιωμένες κλινικές για την αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων. Ο συνδυασμός της εξειδίκευσής και της πολυετούς εμπειρίας μας, με έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επεμβάσεων μέσω της χρήσης τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας στο ενεργητικό μας και συγκεκριμένα:

έχει καθιερώσει την Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ως πρωτοπόρα στον  παραπάνω τομέα. Αξίζει δε, να σημειώσουμε την αναγνώριση της Κλινικής μας, σε διεθνές επίπεδο, με την επιλογή αυτής ως το μοναδικό κέντρο αναφοράς στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη για την εκπαίδευση στην τεχνική ASI (Anterior Supine Intermuscular).

Εξειδίκευση και Οργανωμένες Νοσοκομειακές δομές:

Οι επεμβάσεις αντιμετώπισης των παθήσεων των Μεγάλων Αρθρώσεων απαιτούν εξειδίκευση, σύγχρονο νοσοκομειακό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και συνεργασία μεταξύ ιατρικών ειδικοτήτων, οι οποίες συνθέτουν τη Διεπιστημονική Ομάδα. Η καθημερινή ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του Ομίλου, την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση, για κάθε περίπτωση που αφορά στις Μεγάλες Αρθρώσεις, όσο σύμπλοκη κι αν είναι.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.