Στοματική Υγεία και Οδοντιατρική: Σύμμαχός μας η ψηφιακή τεχνολογία!
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο Πυθαγόρειο, έχοντας προσκεκλημένους διακεκριμένους ομιλητές οδοντιάτρους και βασικό σκοπό της να προαγάγει την οδοντιατρική επιστήμη και να βελτιώσει το επίπεδο της οδοντιατρικής περίθαλψης και της στοματικής υγείας στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας, παρουσιάστηκαν απλά, αλλά και σύνθετα περιστατικά προσθετικής και εμφυτευμάτων, τα οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ κατά το πρακτικό μέρος της Ημερίδας έγινε επίδειξη για εκμάθηση της χρήσης των ψηφιακών συστημάτων από οδοντιάτρους.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας καταδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην οδοντιατρική, καθώς μπορεί να μειώσει τους χρόνους των οδοντιατρικών εργασιών, αλλά και να βελτιστοποιήσει το αποτέλεσμα με απολύτως εξατομικευμένη προσέγγιση, προσαρμοσμένη στον κάθε ασθενή.
Ο σύγχρονος οδοντίατρος μπορεί να αποκαταστήσει προσθετικά τις βλάβες των δοντιών, χωρίς ο ασθενής να υποστεί πολλαπλές αναισθησίες, αποτυπώματα, προσωρινές αποκαταστάσεις και αλλεπάλληλα ραντεβού σε οδοντιατρείο και εργαστήριο. Πώς; Το ψηφιακό αποτύπωμα λαμβάνεται με ενδοστοματικό σκάνερ, αποστέλλεται στον σχεδιαστή οδοντοτεχνίτη, προχωράει ο ψηφιακός σχεδιασμός της εργασίας σε υπολογιστή και στη συνέχεια ολοκληρώνεται η κατασκευή εργασίας από ρομποτικό μηχάνημα κοπής ή 3D εκτυπωτή. Ακόμη και το επιθυμητό χαμόγελο μπορεί να σχεδιαστεί με τα νέα μέσα, μέσω “προσομοίωσης” του επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος (χαμόγελου) στην οθόνη του υπολογιστή, να συζητηθεί, να τροποποιηθεί ψηφιακά και να εξατομικευτεί με βάση έναν συγκεκριμένο ασθενή (smile design).
Τα παραπάνω συμπεράσματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους κατοίκους της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου πολλές φορές παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις, που επιβραδύνουν σημαντικά την αποκατάσταση οδοντιατρικών προβλημάτων.
«Ο σύγχρονος οδοντίατρος είναι ένας γιατρός πρώτης γραμμής, γι’ αυτό και απαιτείται να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία προς όφελος δικό του και, κατ’ επέκταση, των ασθενών του, προσφέροντάς τους ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών. Κι αυτό είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη ανάγκη τόσο η νησιωτική, όσο και η υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα», αναφέρει ο Δρ. Γιώργος Κοντακιώτης, χειρουργός οδοντίατρος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών και προσκεκλημένος ομιλητής στην εν λόγω ημερίδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας, ο χρόνος που απαιτείται για τις οδοντιατρικές εργασίες μειώνεται στο 1/3, έως και 1/5, του χρόνου που απαιτούν οι κλασικές μέθοδοι – αναλόγως πάντα του είδους και του εύρους της εργασίας. Ορισμένες εργασίες, μάλιστα, είναι δυνατόν να παραδοθούν στον ασθενή και αυθημερόν».