Iatropedia

Τι προσφέρει το νέο Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital

Από την 1η Δεκεμβρίου 2019 στο Metropolitan Hospital λειτουργεί Διαβητολογικό Κέντρο στο πλαίσιο του Καρδιομεταβολικού Κέντρου του Metropolitan Hospital με συντονιστή τον Διευθυντή Παθολόγο Διαβητολόγο Δρ. Ανδρέα Μελιδώνη και με εκλεκτούς συνεργάτες.

Το Διαβητολογικό Κέντρο με τα εξειδικευμένα και στοχευμένα ιατρεία του θα προσφέρει:

ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ METROPOLITAN HOSPITAL

Γενοβέφα Κολοβού, MD, PhD, SFASA, FESC, FACS Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την έγκαιρη πρόληψή τους παραμένουν πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων για τον άνθρωπο.

Η αντιμετώπιση των κλασικών παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, ο επιπολασμός των νοσημάτων αυτών παραμένει υψηλός. Οι επιδημιολογικές και οι κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων ή/και της λιποπρωτεΐνης (α) (ονομάζονται δυσλιπιδαιμίες) οδηγούν στη στεφανιαία νόσο, στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και στη νόσο των περιφερικών αγγείων.

Γενικά, οι δυσλιπιδαιμίες οφείλονται σε κληρονομικά νοσήματα ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, μεταβολικό σύνδρομο και άλλα). Το κλειδί στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών είναι η έγκαιρη διάγνωσή τους και η έγκαιρη έναρξη υπολιπιδαιμικής θεραπείας.

Στο Λιπιδαιμικό Κέντρο του Metropolitan Hospital πραγματοποιούνται:

ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ METROPOLITAN HOSPITAL

Οι παράγοντες κινδύνου για τις καρδιοπάθειες, όπως το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, το φύλο, προκαλούν την κύρια αιτία θανάτου, που είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μεγαλύτερο ποσοστό οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου προκαλούνται από συνδυασμό παραγόντων κινδύνου. Επίσης, ένας ή δύο πολύ υψηλοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να προκαλέσουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πολύ κακός συνδυασμός είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η αυξημένη χοληστερίνη.

Για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και στην Ευρώπη, Καρδιομεταβολικά Κέντρα. Αυτή η προσπάθεια γίνεται και στη χώρα μας από αναγνωρισμένους Διαβητολόγους και Καρδιολόγους.

Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου επιτυγχάνεται με συνδυασμό υγιεινής διατροφής και φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Απαραίτητη προϋπόθεση η αθλητική δραστηριότητα, που βοηθάει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για το έμφραγμα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».