1 στους 4 κάνει δηλητηριώδες λάθος φτιάχνοντας σαλάτες: Τι έδειξε έρευνα ότι δεν σκεφτόμαστε καν
Πολλοί συμμετέχοντες στην μελέτη που δεν έπλυναν τα χέρια τους και τις επιφάνειες της κουζίνας μετά από χειρισμό πουλερικών.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, του καθαρισμού και της απολύμανσης της κουζίνας προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών κατά το μαγείρεμα στο σπίτι.
ΠΑΝΤΑ πλύσιμο χεριών και επιφανειών μετά τον χειρισμό ωμών πουλερικών
Το πλύσιμο των ωμών πουλερικών δεν συνιστάται, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ακούσια μόλυνση άλλων τροφίμων και επιφανειών και την αύξηση του κινδύνου τροφιμογενούς ασθένειας.
“Θέλαμε να μάθουμε τι επίδραση θα είχε μια εκπαιδευτική παρέμβαση στο να σταματήσουν οι άνθρωποι να πλένουν τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα και ποια επίδραση θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή στην μείωση της μόλυνσης στην κουζίνα”, είπε η Ellen Shumaker, συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτιδα του κρατικού πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. “Θέλαμε επίσης να πάρουμε μια καλύτερη ιδέα για το αν και κατά πόσον το πλύσιμο των πουλερικών οδηγεί σε αυξημένη μόλυνση στην κουζίνα”.
Πώς έγινε η έρευνα
Για την μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν 300 άντρες και γυναίκες που μαγειρεύουν συνήθως τα σπιτικά γεύματα και οι οποίοι είπαν ότι έπλεναν τα πουλερικά πριν τα μαγειρέψουν. Οι ερευνητές έστειλαν πληροφορίες για την ασφάλεια των τροφίμων σε 142 από τους συμμετέχοντες στην μελέτη μέσω email, περιγράφοντας τις προσπάθειες μείωσης του κινδύνου, όπως η σύσταση να μην πλένουν τα ωμά πουλερικά κατά την προετοιμασία του φαγητού. Οι υπόλοιποι 158 συμμετέχοντες στην μελέτη δεν έλαβαν την εκπαιδευτική παρέμβαση.
Και οι 300 συμμετέχοντες κλήθηκαν στη συνέχεια να μαγειρέψουν σε κουζίνες εξοπλισμένες με βιντεοκάμερες που μαγνητοσκοπούσαν την προετοιμασία του γεύματος.
- Τους ζητήθηκε να μαγειρέψουν μπούτια κοτόπουλου και να ετοιμάσουν μια σαλάτα.
- Μετά την προετοιμασία του κοτόπουλου, αλλά πριν το βάλουν στον φούρνο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βγουν από την κουζίνα για να κάνουν μια σύντομη συνέντευξη.
- Στη συνέχεια, ξαναμπήκαν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν το κοτόπουλο, να ετοιμάσουν τη σαλάτα και να καθαρίσουν την κουζίνα, όπως θα έκαναν και στο σπίτι τους.
Αυτό που οι συμμετέχοντες στην μελέτη δεν γνώριζαν ήταν ότι τα κομμάτια κοτόπουλου είχαν εμβολιαστεί με ένα αβλαβές στέλεχος βακτηρίων, το οποίο οι ερευνητές θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καθαρίσουν τις επιφάνειες της κουζίνας για να δουν εάν υπήρξε διασταυρούμενη μόλυνση κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και μαγειρέματος του φαγητού.
- Όταν οι συμμετέχοντες στην μελέτη έφυγαν από την κουζίνα για να πραγματοποιήσουν τη συνέντευξη, οι ερευνητές πήραν δείγματα από πολλές επιφάνειες στην κουζίνα για να εντοπίσουν τυχόν πιθανή μόλυνση.
- Αυτή η διαδικασία επαναλήφθηκε και αφότου κάθε συμμετέχων είχε ολοκληρώσει το μαγείρεμα του γεύματος και είχε καθαρίσει την κουζίνα.
- Η παρασκευασμένη σαλάτα δοκιμάστηκε επίσης για πιθανή μόλυνση.
Το 93% των συμμετεχόντων που έλαβαν το email με την εκπαιδευτική παρέμβαση δεν έπλυνε το κοτόπουλο, σε σύγκριση με το 39% των συμμετεχόντων που δεν ενημερώθηκαν σχετικώς.
Ωστόσο, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι τόσο εκείνοι που έπλυναν το κοτόπουλο, όσο και εκείνοι που δεν το έπλυναν, είχαν παρόμοια επίπεδα μόλυνσης από το ωμό κοτόπουλο στις σαλάτες τους!
Τι συνέβη λοιπόν;
“Πιστεύουμε ότι η μόλυνση της σαλάτας προέρχεται από τους ανθρώπους που δεν πλένουν καλά τα χέρια τους μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου ή/και κάνουν κακή δουλειά στην απολύμανση του νεροχύτη και των γύρω επιφανειών προτού χειριστούν τη σαλάτα”, είπε η Shumaker και πρόσθεσε:
“Ανεξάρτητα από το αν οι άνθρωποι έπλεναν το κοτόπουλο τους, οι νεροχύτες της κουζίνας μολύνθηκαν από το ωμό κοτόπουλο, ενώ υπήρχε σχετικά μικρή μόλυνση και των κοντινών πάγκων. Αυτό ήταν λίγο περίεργο, καθώς περιμέναμε ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με το πλύσιμο του κοτόπουλου ήταν επειδή το νερό θα εκτοξευόταν από το κοτόπουλο και θα μόλυνε τις γύρω επιφάνειες. Αντίθετα, ο νεροχύτης μολυνόταν, ακόμη και όταν το κοτόπουλο δεν πλενόταν.
Το πλύσιμο του κοτόπουλου δεν συνιστάται. Αλλά αυτή η μελέτη καταδεικνύει εξίσου την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην πρόληψη της μόλυνσης των νεροχυτών και να τονίσουμε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών και του καθαρισμού και της απολύμανσης των επιφανειών”.
Πηγές: https://medicalxpress.com, https://www.sciencedaily.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μπορεί να πάθετε αν φάτε sashimi ή tartare από κοτόπουλο
Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο ωμό κοτόπουλο
Πόσο παχαίνει το κοτόπουλο; Θερμίδες σε στήθος, μπούτι, φτερούγα – Τι κάνει η πέτσα…