4 απρόσμενα οφέλη από την κατανάλωση των κρόκων αυγών
Επίσης, τα αυγά μπορεί να σας βοηθήσουν στη σας συνολική υγεία, όπως η πιθανή απώλεια λίπους και η μείωση των επιπέδων φλεγμονής.
Ωστόσο, ενώ και το αυγό, στο σύνολό του, μπορεί να είναι υπέροχο, τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος του μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία σας.
Δείτε τι έχει να πει ο διατροφολόγος Toby Amidor, μέλος του συμβουλίου ιατρικών ειδικών του eatthis.com, για το τι κάνουν οι κρόκοι των αυγών στον οργανισμό.
Οι κρόκοι αυγών μπορούν να βοηθήσουν την υγεία των ματιών
“Οι κρόκοι αυγών περιέχουν τη φυτοχημική ουσία λουτεΐνη, η οποία είναι επίσης αυτή που δίνει στον κρόκο την κίτρινη απόχρωσή του”, λέει ο Amidor.
Η λουτεΐνη έχει συνδεθεί με την υγεία των ματιών. Συγκεκριμένα, έχει συνδεθεί με την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μία από τις βασικές αιτίες απώλειας όρασης καθώς μεγαλώνετε.
Οι κρόκοι αυγών παρέχουν απαραίτητη για το χτίσιμο μυών πρωτεΐνη
“Ο κρόκος περιέχει σχεδόν την μισή πρωτεΐνη σε ολόκληρο το αυγό”, λέει ο Amidor.
Σε γενικές γραμμές, ένα ολόκληρο αυγό περιέχει σχεδόν 13% πρωτεΐνη. Εάν τρώτε ένα πολύ μεγάλο αυγό που αποτελείται από 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, τα 3 από αυτά τα γραμμάρια θα ανήκουν στον κρόκο του αυγού.
Οι κρόκοι αυγών συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς
Ο Amidor λέει ότι ο κρόκος παρέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς και στην μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.
Ορισμένα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν επίσης συνδεθεί με τη δυνητική θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να βοηθήσουν στην αρθρίτιδα.
Οι κρόκοι αυγών βοηθούν στην υγεία των οστών
“Ο κρόκος του αυγού είναι μια από τις καλύτερες πηγές τροφής βιταμίνης D”, λέει ο Amidor. “Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Και τα δύο βοηθούν να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή”.
Προτείνει περαιτέρω ότι είναι σημαντικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες να λαμβάνουν αρκετή ποσότητα βιταμίνη D, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο ασθενειών των οστών. Αυτό περιλαμβάνει τη ραχίτιδα στα παιδιά και την οστεοπόρωση στους ενήλικες.
Πηγή: https://www.eatthis.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάντε ΕΔΩ το τεστ Amsler για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ή άλλα προβλήματα όρασης
Πόση πρωτεΐνη έχει ένα αυγό – Τι συμβαίνει όταν μαγειρεύεται
Ωμέγα 3: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν ιχθυέλαιο – Όλες οι χρήσεις αλλά και παρενέργειες
Βιταμίνη D: Οι τροφές για να φτάσετε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ποσότητες – γραμμάρια)