Iatropedia

5 τροφές γεμάτες πρωτεΐνη για γεύματα χωρίς κρέας: Τι προσφέρει η κάθε μία στην υγεία

Για τους περισσότερους από εμάς, το να τρώμε λίγο λιγότερο κρέας θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία.

Έρευνες δείχνουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά βοηθά στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Και ενώ τα λευκά κρέατα και τα ψάρια αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας, το οποίο τείνει να είναι πλούσιο σε ανθυγιεινά λίπη, οι επιλογές χωρίς κρέας περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που δεν υπάρχουν στο κοτόπουλο και το ψάρι.

Οι διατροφολόγοι του Johns Hopkins συνιστούν πέντε τροφές (πλούσιες σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά χωρίς κρέας) και εξηγούν τα οφέλη τους για την υγεία.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Στο παρελθόν τα αυγά είχαν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους τα αυγά δεν είναι επιβλαβή. Γενικά, η κατανάλωση ενός ολόκληρου αυγού κάθε μέρα είναι ευεργετική. Ωστόσο, εάν έχετε διαβήτη, ή καρδιακή νόσο, μην τρώτε πάνω από δύο, ή τρία αυγά την εβδομάδα.

Πώς ωφελούν την υγεία:

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιλαμβάνουν καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια κ.α. Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά για την καρδιά λιπαρά. Αλλά είναι επίσης υψηλοί σε θερμίδες, γι’ αυτό μετρήστε προσεκτικά τις μερίδες σας. Μια χούφτα ξηρούς καρπούς είναι ένα υγιεινό σνακ και βοηθά με:

Όσπρια

Τα όσπρια περιλαμβάνουν μια σειρά από φασόλια και μπιζέλια όπως μαύρα φασόλια, ρεβίθια και φακές. Είναι γεμάτα πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Συμβάλλουν στην υγεία με τους εξής τρόπους:

Σόγια

Ολόκληρες τροφές σόγιας, όπως το edamame, το tofu, το tempeh, το γάλα σόγιας και οι ξηροί καρποί σόγιας, είναι εξαιρετικές πηγές άπαχης πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χορτοφαγικές πρωτεΐνες, η σόγια είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Τα επεξεργασμένα συστατικά σόγιας, όπως αυτά που βρίσκονται σε μπάρες και σνακ, αφήνουν έξω πολλά θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε ολόκληρη σόγια, για καλύτερη διατροφική αξία και για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, όπως:

Γιαούρτι

Ο γαστρεντερικός σας σωλήνας μπορούν να ωφεληθούν από το γιαούρτι. Όταν σχεδιάζετε γεύματα, να θυμάστε ότι το ελληνικό γιαούρτι είναι υψηλότερο σε πρωτεΐνη. Το κανονικό γιαούρτι είναι υψηλότερο σε ασβέστιο και το κεφίρ και υψηλότερο σε προβιοτικά. Ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις σας για γεύσεις ή στυλ γιαουρτιού, μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα οφέλη:

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τι διαφέρει η vegan από την vegetarian διατροφή

Βιταμίνη Β12: Η σωστή δοσολογία ανά ηλικία – Χαμός με την χορτοφαγική διατροφή

Χορτοφαγία: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ΔΕΝ σας δίνουν τα λαχανικά