Σύμφωνα με την ειδικό διατροφής της British Heart Foundation, Victoria Taylor, η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών και η αποφυγή υπερβολών είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή με λιγότερο αλάτι.
Δείτε σε ποια τρόφιμα κρύβεται το περισσότερο αλάτι.
1. Τυρί και βούτυρο
Ποικιλίες τυριών, όπως το μπλε τυρί, το καμαμπέρ, το τσένταρ και η παρμεζάνα είναι πλούσιες σε αλάτι. Επίσης, η προσθήκη τριμμένου τυριού ή βουτύρου στις σάλτσες αυξάνει όχι μόνο το αλάτι αλλά και τις θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά.
Προτιμήστε να μειώσετε τη χρήση αυτών των τροφών για πιο υγιεινά γεύματα.
2. Σάλτσες
Η σάλτσα σόγιας, η σάλτσα ψαριού και το κέτσαπ είναι βασικές πηγές αλατιού, συχνά περισσότερο από ό,τι νομίζετε. Χρησιμοποιήστε τα με μέτρο και αποφύγετε να προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο τραπέζι.
3. Αλμυρή επάλειψη
Η μαργαρίνη, τα εκχυλίσματα μαγιάς και το φυστικοβούτυρο περιέχουν συχνά πρόσθετο αλάτι. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων για να επιλέξετε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και καταναλώστε τα με φειδώ.
4. Αλμυρές προσθήκες
Ελιές, γαύρος και κάπαρη είναι τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την πρόσληψη αλατιού. Αντικαταστήστε τα με φυσικά αρωματικά όπως βότανα, λεμόνι ή μπαχαρικά για να διατηρήσετε τη γεύση, μειώνοντας ταυτόχρονα το αλάτι.
5. Ψωμί
Το ψωμί, ιδιαίτερα αυτό που περιέχει ελιές ή αλάτι στην επιφάνειά του, μπορεί να είναι πηγή κρυφού αλατιού. Επιλέξτε ψωμί με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι διαβάζοντας τις ετικέτες πριν από την αγορά.
6. Πατάτες
Τα προαλατισμένα πατατάκια, οι πατάτες φούρνου με αλάτι και οι άλλες μορφές επεξεργασμένων πατατών περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες αλατιού. Προτιμήστε να μαγειρεύετε τις πατάτες σας στο σπίτι χωρίς την προσθήκη αλατιού.
7. Γλυκές εκπλήξεις
Η αλατισμένη καραμέλα, τα γλυκά και τα μπισκότα μπορεί να περιέχουν κρυφό αλάτι. Ελέγξτε τις διατροφικές πληροφορίες και περιορίστε την κατανάλωση αυτών των προϊόντων για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη.
Όμως, γιατί να μειώσετε το αλάτι;
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων προβλημάτων υγείας. Η σωστή ενημέρωση, η προσεκτική επιλογή τροφών και η αντικατάσταση αλμυρών προϊόντων με πιο υγιεινές εναλλακτικές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Διαβάστε ετικέτες, μειώστε το αλάτι και δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας!