Αδυνάτισμα: Οι θερμίδες ή οι ώρες των γευμάτων έχουν μεγαλύτερη σημασία;
Ποιο είναι πιο σημαντικό για το αδυνάτισμα; Να μειώσει κάποιος αρκετά τις θερμίδες του ή να φροντίζει να μην τρώει από το απόγευμα και μετά;
Μία πρώτη απάντηση στο ερώτημα παρέχει νέα αμερικανική μελέτη στην οποία συγκρίθηκε η κατανάλωση των ιδίων θερμίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και εντός ορισμένου χρονικού περιθωρίου (διαλειμματική διατροφή).
Η σύγκριση των δύο ομάδων δεν κατέδειξε καμία διαφορά στην απώλεια βάρους, επομένως οι θερμίδες είναι πιο σημαντικές, λένε οι ερευνητές.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η διαλειμματική διατροφή δεν προσέφερε κάτι επιπλέον στην απώλεια βάρους, έναντι της κατανάλωσης του φαγητού και πιο αργά μέσα στην ημέρα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Nisa Maruthur, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.
Η Dr. Maruthur παρουσίασε τα νέα ευρήματα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Παθολόγων (ACP) στη Βοστώνη. Ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.
Η νέα μελέτη
Η διαλειμματική διατροφή έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια μεταξύ όσων προσέχουν ή προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό βάρος τους. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως οι παχύσαρκοι ενήλικες που περιορίζουν τη διατροφή τους σε διάστημα έως 10 ωρών, μειώνουν ακούσια τις θερμίδες που καταναλώνουν.
Η μείωση κυμαίνεται από 200 έως 550 την ημέρα και οδηγεί σε απώλεια βάρους εντός 2-12 μηνών. Τι θα συνέβαινε, όμως, αν κάποιος έκοβε απλώς αυτές τις θερμίδες, χωρίς να αλλάξει το ωράριο του φαγητού του;
Για να δώσουν απάντηση στο ερώτημα οι επιστήμονες ενέταξαν στη μελέτη τους 41 παχύσαρκους, προδιαβητικούς εθελοντές. Οι εννέα στους δέκα ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 59 έτη.
Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι 21 εξ αυτών έπρεπε να κάνουν διαλειμματική διατροφή. Κατανάλωναν όλο το φαγητό τους από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Το 80% των θερμίδων έπρεπε να καταναλώνεται πριν τη 1 το μεσημέρι.
Οι υπόλοιποι 20 συμμετέχοντες μπορούσαν να τρώνε από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Τουλάχιστον τις μισές θερμίδες κατανάλωναν μετά τις 5 το απόγευμα, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι ενήλικες.
Επί 12 εβδομάδες όλοι οι εθελοντές λάμβαναν έτοιμα γεύματα, με ακριβώς την ίδια σύνθεση και θερμίδες, από τους ερευνητές. Δεν έτρωγαν τίποτε άλλο πέραν αυτών.
Πόσα κιλά έχασαν
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, η μέση απώλεια βάρους στις δύο ομάδες ήταν παραπλήσια. Οι εθελοντές που έκαναν διαλειμματική διατροφή έχασαν κατά μέσον όρο 2,3 κιλά. Όσοι έτρωγαν μέχρι αργά το βράδυ έχασαν 2,6 κιλά. Ωστόσο αυτή η δεύτερη ομάδα είχε λίγο υψηλότερο αρχικό σωματικό βάρος (8 κιλά, κατά μέσον όρο), οπότε η διαφορά θεωρείται εύλογη.
Αναλύσεις αίματος που έκαναν οι συμμετέχοντες, εξ άλλου, δεν έδειξαν να υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά ούτε στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι οι παχύσαρκοι, προδιαβητικοί άνθρωποι μπορούν να χάσουν εξίσου πολλά κιλά μειώνοντας τις θερμίδες τους, ανεξάρτητα από τις ώρες των γευμάτων τους.
Τα ευρήματα αυτά πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και σε άνδρες για να θεωρηθούν οριστικά.
Φωτογραφία: iStock