«Αυτά τα τρόφιμα μας κρατούν υγιείς, χορτάτους και γεμάτους ενέργεια σε κάθε εφημερία»
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γιατροί έχουν τέλειες διατροφικές συνήθειες. Για όσους εργάζονται στα νοσοκομεία, όμως, οι μέρες είναι πολύ δύσκολες και σπανίως γίνονται προγραμματισμένα διαλείμματα. Μπορεί, δε, να περάσει ολόκληρο 24ωρο χωρίς να βρουν χρόνο για ένα πλήρες γεύμα.
Τι κάνουν λοιπόν για να προασπίσουν την υγεία τους; Την απάντηση έδωσαν στο CNBC δύο γιατροί Επειγόντων Περιστατικών από τις ΗΠΑ, οι δρες Resa E. Lewiss, καθηγήτρια Επειγούσης Ιατρικής & Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον και Adaira Landry, επίκουρη καθηγήτρια Επειγούσης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Όπως έγραψαν οι δύο γιατροί στην ιστοσελίδα του σταθμού, για να αποφύγουν το τσιμπολόγημα ανθυγιεινών τροφίμων φροντίζουν να έχουν μαζί τους πολλά σνακ, με υψηλή διατροφική αξία. Να ποια είναι:
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και πιο φιλικοί για το περιβάλλον απ’ όσο το κρέας. Ωστόσο περιέχουν πολλές θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρά, επομένως πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται ορισμένοι που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (π.χ. βραζιλιάνικα φιστίκια, κάσιους, μακαντέμια). Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν την κακή (ή LDL) χοληστερόλη, που συμβάλλει στην καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά.
Οι δύο γιατροί τονίζουν πως αποφεύγουν τους τηγανητούς και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Αποφεύγουν επίσης τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Και αυτό διότι περιέχουν περισσότερα λιπαρά, αλάτι ή/και ζάχαρη απ’ ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Χούμους
Το κύριο συστατικό του χούμους είναι τα ρεβίθια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θαυμάσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Περιέχουν επίσης ακόρεστα λιπαρά που αυξάνουν την HDL χοληστερόλη (είναι η ωφέλιμη μορφή της χοληστερόλης).
Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση χούμους συμβάλλει στην προστασία από:
- Καρδιοπάθεια
- Παχυσαρκία
- Τύπου 2 διαβήτη
- Ορισμένες μορφές καρκίνου
Σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες, ανάλογα οφέλη παρέχουν τα ρεβίθια και ως όσπριο, καθώς και το ταχίνι.
Λαχανικά
Οι δύο γιατροί επισημαίνουν ότι φροντίζουν να έχουν μαζί τους ψιλοκομμένα, τραγανιστά, ωμά λαχανικά, όπως:
- Καρότα
- Σέλερι
- Κουνουπίδι
- Μπρόκολο
Τα λαχανικά αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Μελέτες έχουν δείξει, λ.χ., ότι τα σταυρανθή λαχανικά στα οποία ανήκουν μπρόκολο και κουνουπίδι μπορεί, μεταξύ άλλων:
- Να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου
- Να βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση
- Ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ και νόσου Πάρκινσον
Οι δύο γιατροί τρώνε επίσης ψητές γλυκοπατάτες, οι οποίες είναι γεμάτες βιταμίνες και πολύ χορταστικές.
Ελιές
Οι ελιές είναι πλούσιες σε ελαϊκό οξύ (ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ), βιταμίνη Ε και πολλά άλλα ωφέλιμα συστατικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, ενώ διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.
Εφ’ όσον τις καταναλώνετε σε λογικές ποσότητες (έως 10 την ημέρα) είναι ένα υγιεινό σνακ. Και αυτό διότι περιέχουν πολλές θερμίδες και αλάτι, επομένως οι μεγαλύτερες ποσότητες δεν συνιστώνται.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε συστατικά (π.χ. καροτενοειδή, μονοακόρεστα λιπαρά, κάλιο, φυτικές ίνες) που προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις. Το όφελος αυτό παρατηρείται κυρίως όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Είναι ιδανικά ως άλειμμα σε υγιεινά σάντουϊτς και πεντανόστιμα όταν συνδυάζονται με λίγο χυμό λεμονιού, λένε οι δύο γιατροί.
Σφιχτά αυγά
Τα αυγά περιέχουν άπαχες πρωτεΐνες. Μπορείτε να τα βράσετε όλα μαζί και να τρώτε ένα την ημέρα. Ο μέσος, υγιής άνθρωπος μπορεί να τρώει έως και επτά αυγά την εβδομάδα, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Αν όμως έχετε χρόνια πάθηση ή παράγοντες κινδύνου για χρόνια πάθηση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Φωτογραφία: iStock