Σε ποιες τροφές βασίζεται η καλή διατροφή για την καρδιά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Η τακτική σωματική άσκηση και η διατροφή που εστιάζει στην μείωση των προβλημάτων στην καρδιά, μπορεί να σας βοηθήσει να μην έχετε ποτέ στην ζωή σας καρδιακά νοσήματα.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών του οργανισμού ESHA, διατροφολόγοι αναλυτές βρήκαν τις 25 κορυφαίες τροφές για πιο υγιή καρδιά και τις κατέταξαν με βάση έναν γενικό δείκτη.

Ο δείκτης αυτός εξετάζει την αναλογία των “καλών” θρεπτικών ουσιών (εκείνες που καταπολεμούν την υψηλή χοληστερόλη) με τις “κακές” θρεπτικές ουσίες (εκείνες που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς).

Για τον υπολογισμό της βαθμολογίας της κάθε τροφής, οι αναλυτές διαίρεσαν το ποσοστό της ημερήσιας απαιτούμενης πρόσληψης σε σελήνιο, βιταμίνη Β3, μαγνήσιο και ασβέστιο (“καλά” θρεπτικά συστατικά) με το ποσοστό της αντίστοιχης πρόσληψης σε λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη (“κακά” θρεπτικά συστατικά).

Δείτε την τελική λίστα, όπου εκείνες οι τροφές που έπιασαν βαθμολογία πιο κοντά στο 100, θεωρούνται και οι καλύτερες για την καρδιά:

Τροφή Βαθμολογία Θερμίδες/μερίδα Υδατάνθρακες (γρ) Πρωτεΐνη (γρ) Λιπαρά (γρ)
Τόφου 88,7 80 2,2 8,1 5,2
Φύκια «Αγάρ» 88 43 11,5 0,9 0,0
Σπόροι παπαρούνας 87,6 15 0,8 0,5 1,2
Ασπράδι αυγού 85,8 26 0,3 5,8 0,0
Τζίντζερ 85,1 6 1,3 0,2 0,1
Κιτρινό-πτερος τόνος 84,3 111 0,0 24,8 0,5
Λιναρό-σπορος 84,2 37 2,0 1,3 3,0
Τυρί παρμεζάνα 84,1 21 0,2 1,9 1,4
Σιμιγδάλι 84 150 30,4 5,3 0,4
Μανιτάρια Shiitake 83,9 44 11,3 1,4 0,1
Τροφή Βαθμολογία Θερμίδες/μερίδα Υδατάνθρακες (γρ) Πρωτεΐνη (γρ) Λιπαρά (γρ)
Αντζούγιες 82,5 95 0,0 13,0 4,4
Σπόροι Chia 81,3 204 17,7 6,9 12,9
Κανέλα 81,2 6 2,1 0,1 0,0
Ελβετικό τυρί 81 27 0,7 6,0 0,0
Λιαστή ντομάτα 80,2 52 11,2 2,8 0,6
Καφέ ρύζι 78,8 171 35,7 3,7 1,4
Μύδια 77,8 146 6,3 20,2 3,8
Σουσάμι 77,7 2,6 8,4 6,4 17,9
Γάδος (ψάρι) 77,5 247 0,0 53,4 2,0
Ηλιόσπορος 76,7 204 7,0 7,3 18,0

Πηγή: https://www.health.harvard.edu