Αυτές είναι οι κρυφές παρενέργειες όταν τρώμε ή βάζουμε σκόρδο στο φαγητό
Και τώρα, στην σύγχρονη εποχή, μας αρέσει να τρώμε σκόρδο για διάφορους λόγους. Ειδικά για την γεύση και το άρωμα που προσθέτει στις αγαπημένες μας συνταγές.
Δεν ξέρουν όλοι όλες τις πιθανές επιδράσεις του σκόρδου, καλές και κακές. Δείτε τις πιο βασικές κρυφές παρενέργειες που έχει το σκόρδο για την υγεία μας.
Το σκόρδο μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα
Το σκόρδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο υδατανθράκων που ονομάζεται φρουκτάνη. Αυτοί οι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να βρεθούν σε τρόφιμα όπως σιτάρι, σίκαλη, κρεμμύδια, σπαράγγια, γκρέιπφρουτ, καρπούζι, μαύρα φασόλια και κάσιους. Πολλοί συχνά κάνουν εσφαλμένη διάγνωση για δυσανεξία στην γλουτένη, όταν στην πραγματικότητα μπορεί να έχουν δυσανεξία στις φρουκτάνες.
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην φρουκτάνη ομοιάζουν πολύ με εκείνα της δυσανεξίας στην γλουτένη. Περιλαμβάνουν πράγματα όπως φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, κράμπες και εντερικά αέρια. Έχει αποδειχτεί, ότι το μαγείρεμα του σκόρδου μειώνει τις πιθανές πεπτικές ενοχλήσεις.
Το σκόρδο μπορεί να σας προκαλέσει καούρα
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στους ενήλικες. Είναι μια κατάσταση όπου προκαλείται υπερβολική παλινδρόμηση οξέος στον οισοφάγο. Αυτό δημιουργεί πόνο, ναυτία και καούρα.
Εάν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή έχετε συχνά καούρες, πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πόσο σκόρδο καταναλώνετε. Ο οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι μια ομάδα μυών που εμποδίζει το οξύ του στομάχου να φτάσει πίσω στον οισοφάγο. Το σκόρδο μπορεί να αποδυναμώσει την λειτουργία αυτού του σφιγκτήρα και να προκαλέσει περισσότερη καούρα.
Το σκόρδο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Σύμφωνα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Immunology Research, το σκόρδο μπορεί να βελτιώσει την ανοσία μας διεγείροντας διάφορους τύπους κυττάρων στον οργανισμό, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές επισήμαναν, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ανθρώπινες μελέτες για αυτό το θέμα, αλλά τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition έδειξε ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να έχει θετική επίπτωση στην ανοσία. Αυτή η μελέτη έδωσε σε 60 συμμετέχοντες μια ημερήσια δόση εκχυλίσματος σκόρδου και σε άλλη ομάδα 60 συμμετεχόντων ένα εικονικό φάρμακο. Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που έλαβε το εκχύλισμα ανέφερε πολύ λιγότερο σοβαρά συμπτώματα κρυολογήματος/γρίπης, καθώς και λιγότερες μέρες ασθενείας άπαξ και είχαν αρρωστήσει.
Το σκόρδο έχει αντιμυκητιασικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Ulster Medical Journal έδειξε ότι το σκόρδο έχει ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση 9 από τις 24 κοινές βακτηριακές λοιμώξεις που αναφέρονται στην έκθεση, καθώς και 1 από τους 10 μύκητες που εξετάστηκαν: τον candida parapsilosis. Αυτό είναι ένα κοινό είδος candida (μαγιά) που μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μολύνσεις ζύμης.
Το σκόρδο μπορεί να είναι ένας χρήσιμος αντιμυκητιασικός παράγοντας, αλλά συνιστάται ως συμπλήρωμα σε άλλους τύπους αντιμυκητιασικών φαρμάκων και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από μόνο του χωρίς την σχετική έγκριση γιατρού.
Το σκόρδο βελτιώνει την γνωστική λειτουργία
Σύμφωνα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό με την Journal of Nutrition, το εκχύλισμα σκόρδου μειώνει τις πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης, ενώ βοηθά στην βελτίωση και διατήρηση της μνήμης.
Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Experimental and Therapeutic Medicine έδειξε, επίσης, ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένους καρκίνους, καρδιακές παθήσεις και να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας λόγω των μοναδικών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.
Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση
Σύμφωνα με σχετική έκθεση στο περιοδικό Nutrition Journal, η κατανάλωση φρέσκων σκελίδων σκόρδου μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Σε μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Dove Medical Press, διαπιστώθηκε ότι ένας από τους κύριους παράγοντες για την μείωση της αρτηριακής πίεσης με σκόρδο βασίζεται στα πολυσουλφίδια που περιέχουν. Τα πολυσουλφίδια βοηθούν στη ρύθμιση του πώς τα κύτταρά μας λαμβάνουν μηνύματα για κάτι που χρειάζεται επισκευή ή προστασία στον οργανισμό. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης του σώματός μας.
Πηγές: https://wexnermedical.osu.edu, https://www.eatthis.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδι και σκόρδο
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρα): Τι να πιείτε για να ηρεμήσει το στομάχι σας
Το 4-σε-1 χάπι για την πίεση αλλάζει τα πάντα: Πιο ασφαλές και πολύ πιο αποτελεσματικό στην υπέρταση
Το συχνό φούσκωμα στην κοιλιά είναι πιθανό σημάδι καρκίνου: Τι πρέπει να ξέρετε