Iatropedia

Αυτές οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να προσθέσουν 10 χρόνια στην ζωή σας

Ορισμένες συνήθειες μπορούν κυριολεκτικά να προσθέσουν χρόνια στη ζωή σας και σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, όλα ξεκινούν από το τι μπαίνει στο πιάτο σας.

Με βάση τα αποτελέσματα, μια διατροφή πλούσια σε όσπρια (μπιζέλια, φακές, σόγια), δημητριακά ολικής αλέσεως (βρώμη, καλαμπόκι, καστανό ρύζι) και ξηρούς καρπούς, σε συνδυασμό με χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, μπορεί να προσθέσει έως και 10 χρόνια ζωής σε ένα νεαρό άτομο και 6-7 χρόνια σε ενήλικες μέσης ηλικίας, εάν ξεκινήσουν αρκετά νωρίς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plos Medicine. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από πολλαπλές μελέτες σχετικά με τη διατροφή και τη μακροζωία.

Κέρδη υγείας για ανθρώπους όλων των ηλικιών

Εξηγώντας τα ευρήματά τους, έγραψαν: “Μια διατροφική αλλαγή που τηρείται σταθερά μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σε άτομα όλων των ηλικιών. Τα κέρδη προβλέπεται να είναι μεγαλύτερα όσο νωρίτερα ξεκινούν οι διατροφικές αλλαγές στη ζωή”.

Φυσικά, αρκετοί παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής κάποιου και η διατροφή είναι μόνο ένας από αυτούς. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι προβλέψεις αντιπροσωπεύουν μόνο έναν πιθανό αντίκτυπο.

Περισσότεροι ξηροί καρποί, λιγότερο κόκκινο κρέας

Ένας από τους λόγους για την μελέτη είναι το γεγονός ότι οι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι προκαλούν 11 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Όταν συνδύασαν όλα τα δεδομένα, οι ερευνητές ανέλυσαν το πώς άλλαξε το προσδόκιμο ζωής όταν εφαρμόστηκαν βέλτιστες και παρατεταμένες αλλαγές στην τυπική δυτική διατροφή. Εξέτασαν αλλαγές στην πρόσληψη:

Για τους ηλικιωμένους, τα κέρδη θα ήταν “μικρότερα, αλλά ουσιαστικά”, σημείωσαν.

Συνολικά, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

Μια διαρκής αλλαγή από την τυπική δυτική δίαιτα στη βέλτιστη δίαιτα από την ηλικία των 20 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από μια δεκαετία τόσο για τις γυναίκες (10,7 έτη) όσο και για τους άνδρες (13 έτη).

Τα μεγαλύτερα κέρδη, βρήκαν, θα προέκυπταν από την κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών, σε συνδυασμό με λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Lars Thore Fadnes από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, δήλωσε ότι βρέθηκαν οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων ή μοτίβα διατροφής.

Γιατί η διατροφή παίζει τόσο σημαντικό ρόλο

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν όλα τα στοιχεία που δίνουν στις δίαιτες τόσο μεγάλη δύναμη για να βελτιώσουν τη διάρκεια ζωής μας. Η εν λόγω μελέτη προσφέρει μια υπόδειξη: “Η βέλτιστη διατροφή περιλαμβάνει πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, εξηγεί η Laura Brown, ανώτερη λέκτορας Διατροφής, Τροφίμων και Επιστημών Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Teesside.

Η Brown εξήγησε ότι έρευνα σε ανθρώπινα κύτταρα δείχνει ότι αυτές οι ουσίες μπορεί να επιβραδύνουν, ή να αποτρέψουν τη βλάβη στα κύτταρα, η οποία είναι μια αιτία γήρανσης. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν τα αντιοξειδωτικά που αποτελούν μέρος της διατροφής μας μπορούν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο.

Πηγές: https://www.news24.com, https://theconversation.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ουρικό οξύ μειώνει το προσδόκιμο ζωής έως και 11 χρόνια: Σοκ από μεγάλη έρευνα

Διατροφή για ουρικό οξύ: Τι επιτρέπεται και τι όχι – Ενδεικτικό μενού ημέρας

Που οφείλεται η μακροζωία των κατοίκων της Μεσογείου

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Σε ποιες ασθένειες βοηθάει – Τι να τρώτε και τι όχι