Αυτή η διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 10%, σύμφωνα με έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διατροφή
Για πολλούς από εμάς, ο δρόμος προς την ευεξία είναι γεμάτος... στροφές: δοκιμάζουμε πληθώρα νέων διαιτολογιών, ασκήσεων και πρακτικών για να γίνουμε τελικά πιο ευτυχισμένοι. Όπου κι αν βρίσκεστε σε αυτό το... ταξίδι σας, έχουμε καλά νέα: Έρευνα έδειξε ότι όχι μόνο ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά και ότι μια συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard παρακολούθησαν σχεδόν 75.000 ανθρώπους για πάνω από 12 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο από τη διατροφή τους ήταν φυτική.

Μείωση του κινδύνου θανάτου στην μία περίπτωση, αύξηση στην άλλη!

Διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο άρχισαν, η υψηλής ποιότητας τροφών με βάση τα λαχανικά, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 10%.

Το κλειδί είναι ο χαρακτηρισμός «υψηλής ποιότητας». Διότι και τα αναψυκτικά, βάση τα φυτά έχουν, ενώ και τηγανητές πατάτες, από φυτό προέρχονται, αλλά αυτά τα τρόφιμα δεν είναι θρεπτικά και δεν θα σας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι για σε όσους έτρωγαν τέτοιου τύπου χαμηλής ποιότητας φυτικές τροφές, ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε κατά 11%.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη στο σπίτι που δίνει έμφαση στο ότι δεν έχει σημασία το πότε ξεκινάει κανείς να ακολουθεί πιο υγιεινή διατροφή. Στο τέλος θα αποκομίσει αρκετά οφέλη όπως και να ‘χει. Είναι επίσης μοναδική έρευνα στο είδος της, που έλαβε υπόψη όλες τις αιτίες θανάτου και όχι μόνο τις καρδιακές παθήσεις ή τον διαβήτη.

Τι ακριβώς συνιστά ως «υψηλής ποιότητας» μια φυτική τροφή;

Για τους ερευνητές, οι καλύτερες φυτικές τροφές ήταν τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αν και η μελέτη έλαβε υπόψη όλους τους άλλους παράγοντες (π.χ. ηλικία, γενετική προδιάθεση, φυλή και σωματικό βάρος), η έρευνα εξακολουθεί να είναι συσχετιστική, όχι αιτιολογική. Αυτό σημαίνει ότι απλά καταγράφει συσχετισμό ανάμεσα σε διατροφή και ποσοστό θανάτου και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ωστόσο, ανοίγει νέες πόρτες γύρω από το θέμα των πλεονεκτημάτων μιας φυτικής διατροφής.

Πηγή: https://www.mindbodygreen.com