Με την εορταστική περίοδο να έχει αρχίσει για τα καλά, πολλοί ετοιμάζονται να διασκεδάσουν και να πιουν περισσότερο απ’ όσο συνήθως. Η τακτική αυτή, όμως, ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ειδικούς, οι οποίοι βλέπουν να αναδύεται μία νέα, εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια: η υψηλής έντασης κατανάλωση αλκοόλ (high-intensity drinking).
Η συνήθεια αυτή είναι ακόμα χειρότερη από το «binge drinking», δηλαδή την βαριά επεισοδιακή κατανάλωση, αναφέρουν. Επιπλέον, παρατηρείται ολοένα συχνότερα στους μεσήλικες.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1993 από τον Dr. Henry Wechsler, κοινωνικό ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ο Dr. Wechsler μελέτησε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε φοιτητές των ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσε, τα περισσότερα σχετιζόμενα με το αλκοόλ προβλήματα εκδήλωναν:
- Γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον 4 ποτά σε μία έξοδο
- Άνδρες που έπιναν τουλάχιστον 5 ποτά σε μία έξοδο
Έτσι γεννήθηκε το binge drinking που ορίζεται ως η πρόσληψη 4 ή 5 οινοπνευματωδών ποτών σε διάστημα 2 ωρών.
Η υψηλής έντασης κατανάλωση
Εν έτη 2024, όμως, παρατηρείται με ανησυχητική συχνότητα η υψηλής έντασης κατανάλωση. Αυτή ορίζεται ως η κατανάλωση εντός 2 ωρών:
- 8 ή περισσότερων ποτών από τις γυναίκες
- 10 ή περισσότερων από τους άνδρες
Όπως εξηγεί ο Dr. George F. Koob, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (NIAAA) των ΗΠΑ, η υπερκατανάλωση αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτοξεύει στα ύψη τη συγκέντρωση του οινοπνεύματος στο αίμα. Την φέρνει άνετα στα 0,2%, όταν η «απλή» βαριά επεισοδιακή κατανάλωση την φέρνει στο 0,08%.
Διαβάστε ακόμα Αλκοόλ: Τι είναι το «binge drinking» και ποιες οι θανατηφόρες δόσεις σε παιδιά και ενήλικες, σύμφωνα με ειδικούς
Τα ποσοστά αυτά ισοδυναμούν με 0,2 ή 0,08 γραμμάρια (gr) οινοπνεύματος ανά δέκατο του λίτρου (dl), αντίστοιχα. Η διαφορά αυτή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων, υπερδοσολογίας και θανάτου, προειδοποίησε.
Και μπλακ άουτ
Όσοι κάνουν υψηλής έντασης κατανάλωση διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να πάθουν πλήρες μπλακ άουτ, προειδοποίησε ο Dr. Keith Humphreys, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Με τον όρο μπλακ άουτ περιγράφεται η αμνησία που έχουν πολλοί όταν συνέρχονται από την μέθη.
Εκτός από αυτό, κινδυνεύουν επίσης να καταλήξουν ακραία μεθυσμένοι, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και άλλα άτομα.
Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος φθάνει σε αυτό το επίπεδο μέθης, αυξάνεται «δραματικά» ο κίνδυνος τραυματισμού, πρόσθεσε. Επιπλέον, αν η ακραία αυτή κατανάλωση αλκοόλ επαναλαμβάνεται, αυξάνει πολύ τον κίνδυνο αναπτύξεως αλκοολισμού.
Φωτογραφία: iStock