Αλκοόλ: Κίνδυνος για τον εγκέφαλο όταν πίνουμε πάνω από ένα ποτό την ημέρα

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Τι έδειξαν οι αυτοψίες εγκεφάλου εκατοντάδων ανθρώπων. Από ποια κατανάλωση και πάνω παρατηρήθηκαν βλάβες.

Επικίνδυνη για την υγεία του εγκεφάλου μπορεί να είναι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και σε μέτρια επίπεδα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσοι πίνουν περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν υαλώδη αρτηριοσκλήρυνση – μία μορφή βλάβης στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τη μνήμη και τα προβλήματα σκέψης.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το αλκοόλ παίζει αιτιολογικό ρόλο σε περισσότερες από 200 ασθένειες, τραυματισμούς και διαταραχές.

Οι ισχύουσες συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ είναι να μην υπερβαίνουν οι γυναίκες το ένα ποτό την ημέρα. Στους άνδρες όμως συνιστώνται έως και δύο ποτά ημερησίως.

Τα προαναφερθέντα όρια αντιστοιχούν στην μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η οποία πιστεύεται ότι μειώνει τις αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις.  Ωστόσο ούτε η μέτρια κατανάλωση φαίνεται πως είναι ασφαλής για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση είναι μία διαταραχή κατά την οποία προκαλούνται στενώσεις στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Η συνέπεια είναι να αναπτύσσεται πάχυνση και δυσκαμψία στα τοιχώματά τους, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (ΑΑΝ).

Οι αλλοιώσεις αυτές δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου. Οι βλάβες αυτές είναι εμφανείς στους ιστούς του.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η AAN. Στη σχετική μελέτη εξετάστηκε ο εγκέφαλος 1.781 ανθρώπων οι οποίοι είχαν χάσει τη ζωή τους από διάφορες αιτίες και είχαν υποβληθεί σε νεκροψίες. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του São Paulo, στη Βραζιλία, αναζήτησαν στον εγκέφαλό τους ενδείξεις βλάβης, όπως η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση και τα νευροϊνιδιακά δεμάτια ταυ (tau). Τα δεμάτια αυτά είναι συσσωρεύσεις της πρωτεΐνης ταυ που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης το βάρος του εγκεφάλου των θανόντων και το ύψος τους. Πήραν επίσης συνεντεύξεις από μέλη των οικογενειών τους για την κατανάλωση αλκοόλ που έκαναν όσο ήσαν εν ζωή.

Με βάση τα δεδομένα που συνέλλεξαν, χώρισαν τους θανόντες σε τέσσερις ομάδες:

  • Οι 965 δεν έπιναν ποτέ αλκοόλ
  • Οι 319 ήταν μέτριοι πότες (7 ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα
  • Οι 120 ήταν μανιώδεις πότες (8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα)
  • Οι 368 ήταν πρώην μανιώδεις πότες

Ως «ένα ποτό» ορίστηκαν τα 14 γραμμάρια αλκοόλ, που αντιστοιχούν σε ένα από τα εξής:

  • 350μ ml μπύρα ή
  • 150 ml κρασί ή
  • 45 ml από κάποιο «δυνατό» ποτό (π.χ. ουΐσκι)

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αγγειακές εγκεφαλικές βλάβες είχε το 40% των θανόντων που δεν έπιναν αλκοόλ όσο ζούσαν. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων έπιναν συστηματικά έφτανε έως και το 50%.

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως η ηλικία και το κάπνισμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:

Όσοι είχαν μείνει μανιώδεις πότες μέχρι τον θάνατό τους είχαν 133% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν αγγειακές βλάβες στον εγκέφαλό τους

  • Οι πρώην μανιώδεις πότες είχαν 89% μεγαλύτερο κίνδυνο
  • Οι μέτριοι πότες είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο

Όσον αφορά την πρωτεΐνη ταυ, οι πιθανότητες να συσσωρευθεί σε παθολογικά επίπεδα στον εγκέφαλο ήταν:

  • 41% περισσότερες στους μανιώδεις πότες
  • 31% περισσότερες στους πρώην μανιώδεις πότες

Το ιστορικό αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ (8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα) συσχετίσθηκε επίσης με χαμηλότερη μάζα εγκεφάλου και χειρότερες νοητικές δεξιότητες.

Η μελέτη έδειξε, τέλος, ότι αυτή η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετιζόταν με απώλεια της ζωής κατά 13 χρόνια νωρίτερα κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με την αποφυγή του αλκοόλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σχετίζεται άμεσα με βλάβες στον εγκέφαλο. Αυτές με τη σειρά τους μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, που μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη και τη σκέψη, κατέληξαν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock