Iatropedia

Αλκοόλ: Με ποιους καρκίνους συνδέεται – Ποιες είναι οι επικίνδυνες ποσότητες

red wine alcohol

Το αλκοόλ είναι καρκινογόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πολλοί όμως δεν το γνωρίζουν.

Λιγότεροι από ένας στους δύο ενήλικες γνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την ανάπτυξη ορισμένων συχνών μορφών καρκίνου και πως όσο περισσότερο πίνει κανείς τόσο περισσότερο κινδυνεύει, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική δημοσκόπηση.

Η άγνοια αυτή είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι τα περισσότερα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω στη Δύση (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) πίνουν συστηματικά αλκοόλ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), στην χώρα μας λιγότεροι από τρεις στους δέκα (το 28,5%) δεν πίνουν ποτέ. Από τους υπόλοιπους:

Ωστόσο μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, εάν περιορίσουμε τα ποτά που πίνουμε. Το μήνυμα αυτό όμως δεν φαίνεται να έχει περάσει στο κοινό.

Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει η νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το Κέντρο Δημοσίων Πολιτικών Annenberg του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο, στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.744 ενήλικες. Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, οι έξι στους 10 δεν γνώριζαν ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί καρκίνος αργότερα στη ζωή.

Ειδικότερα, μόνο το 40% απάντησαν με βεβαιότητα πως το ποτό αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο καρκίνο. Άλλο σχεδόν ένα 40% είπαν πως δεν είναι βέβαιοι. Το σχεδόν 19% είπαν ότι δεν έχει καμία σχέση. Τέλος ποσοστό περίπου 1% είπαν ότι το ποτό δρα προστατευτικά.

Με ποιους καρκίνους σχετίζεται

Δυστυχώς είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το αλκοόλ προκαλεί αρκετές μορφές καρκίνου. Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το κατατάσσει εδώ και δεκαετίες στα καρκινογόνα, στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, είναι πια επιβεβαιωμένο ότι προκαλεί:

Αυξάνονται επίσης τα επιστημονικά δεδομένα που το συσχετίζουν με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως:

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής των καρκίνων της ανώτερης αναπνευστικής και πεπτικής οδού, δηλαδή της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Ποιες είναι οι επικίνδυνες ποσότητες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κανένα επίπεδο κατανάλωσης δεν είναι ασφαλές. Ακόμα κι όσοι περιορίζονται σε 1 ποτό την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα μισά από τα σχετιζόμενα με το αλκοόλ  κρούσματα καρκίνου στην Ευρώπη προκαλούνται από την «χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση».

Αυτή αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1.500 ml κρασί την εβδομάδα ή σε λιγότερα από 3,5 λίτρα μπύρας ή σε λιγότερα από 450 ml «δυνατά» ποτά την εβδομάδα. Οι ποσότητες αυτές είναι περίπου 1,5 ποτήρι κρασί ή μπύρας ή ποτό την ημέρα.

Ωστόσο όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει μακροπρόθεσμα.

Φωτογραφία: iStock