Αλλεργία στα φιστίκια: Τι προσφέρει το φυστικοβούτυρο από την βρεφική ηλικία

  • Ρούλα Τσουλέα
φιστικοβούτυρο
Τα ευρήματα μελέτης σε παιδιά εφηβικής ηλικίας που παρακολουθούν οι ερευνητές από τότε που ήταν μωρά.

Τα παιδιά που τρώνε απαλό φυστικοβούτυρο ή άλλα λεία προϊόντα φιστικιού από την δεύτερη βρεφική έως και την προσχολική ηλικία διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία στα φιστίκια μεγαλώνοντας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μπορεί να μειωθεί κατά 71% ο κίνδυνος αυτής της αλλεργίας για τα παιδιά που καταναλώνουν συστηματικά τέτοια προϊόντα από την ηλικία των 4-6 μηνών έως τα 5 τους χρόνια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η απλή παρέμβαση θα μπορούσε να αποτρέπει έως και 100.000 κρούσματα αλλεργίας στα φιστίκια τον χρόνο.

Οι ερευνητές λένε πως οι γονείς διστάζουν να δώσουν στα παιδιά τους προϊόντα φιστικιού από τόσο μικρή ηλικία, επειδή επί δεκαετίες η πάγια σύσταση των γιατρών ήταν να το αποφεύγουν.

Ωστόσο τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν πως η σύσταση αυτή είναι λανθασμένη. Αντιθέτως, η πρώιμη έκθεση στα φιστίκια παρέχει ισχυρή προστασία κατά της αλλεργίας.

«Συνιστώ στους γονείς να δίνουν στα μωρά προϊόντα φιστικιού από τους 4 μήνες, εάν έχουν έκζεμα στο δέρμα. Εάν δεν έχουν, μπορούν να αρχίσουν στους 6 μήνες», δήλωσε στον Guardian ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Gideon Lack, καθηγητής Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL). Τα μωρά με έκζεμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία στα φιστίκια.

Οι επιστήμονες του KCL συνιστούν στους γονείς να δίνουν μόνον φυστικοβούτυρο, πάστα φιστικιού ή αλεσμένα δημητριακά με φιστίκι στα μικρά παιδιά. Τα ολόκληρα και τα ψιλοκομμένα φιστίκια πρέπει να αποφεύγονται μέχρι τα 5 έτη, επειδή υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση NEJM Evidence. Βασίζονται στην επονομαζόμενη μελέτη Leap-Trio. Άρχισε πριν από 15 χρόνια και συμμετείχαν 640 παιδιά υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φιστίκια. Τα μισά έτρωγαν φιστικοβούτυρο ή αντίστοιχο προϊόν από τους 4 μήνες έως τα 5 έτη και τα υπόλοιπα όχι.

Τα αρχικά ευρήματα της μελέτης είχαν δείξει πως ο κίνδυνος να αναπτυχθεί αλλεργία στα φιστίκια μέχρι την ηλικία των 5 ετών μειωνόταν κατά 81% στα μωρά που έτρωγαν αυτά τα προϊόντα.

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες παρακολούθησαν 508 από τα παιδιά έως την ηλικία των 13 ετών. Όπως διαπίστωσαν:

  • Από τα παιδιά που είχαν αποφύγει τα φιστίκια τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, το 15% εκδήλωσε τελικά αλλεργία σε αυτά
  • Από τα παιδιά που έτρωγαν φιστικοβούτυρο ή άλλο προϊόν από μικρή ηλικία, μόλις το 4% εκδήλωσε αλλεργία
  • Η διαφορά αυτή σημαίνει μείωση του κινδύνου κατά 71%
  • Η κατανάλωση μετά τα 5 έτη δεν φάνηκε να παίζει ρόλο

«Είμαι ενθουσιασμένος που η προστασία συνεχίζεται μέχρι την εφηβεία», τόνισε ο Dr. Lack. Εξήγησε επίσης πως ακόμα και αν ένα μωρό εκδηλώσει αλλεργία στο φιστικοβούτυρο, είναι προτιμότερο αυτό να συμβεί νωρίς όταν η αντιμετώπισή της είναι πιο εύκολη.

«Όταν τα παιδιά γίνουν 7 μηνών ή μεγαλύτερα, η ευκαιρία της πρόληψης έχει χαθεί», είπε. «Μετά από αυτή την ηλικία, όμως, μπορούν να εντοπιστούν νωρίς τα παιδιά με αλλεργία και να κάνουν ανοσοθεραπεία».

Πόσο χρειάζονται

Οι ερευνητές λένε ότι πάστα φιστικιού ή φιστικοβούτυρο μπορούν να δίνονται και σε μωρά που ακόμα θηλάζουν, αρκεί να τρώνε στερεές τροφές. Στόχος είναι να τρώνε ένα κουταλάκι του γλυκού τρεις φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά μπορεί να τους χορηγείται πάστα από δημητριακά με φιστίκια.

Ό,τι κι αν επιλεγεί, η χορήγηση πρέπει ΠΑΝΤΟΤΕ να γίνεται σε συνεργασία με τον παιδίατρό τους.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 3% των παιδιών στη Δύση έχουν αλλεργία στα φιστίκια. Η αλλεργία αυτή είναι κύρια αιτία αναφυλαξίας. Αναπτύσσεται νωρίς στη ζωής και σπανίως την ξεπερνούν οι πάσχοντες μεγαλώνοντας.

Φωτογραφία: iStock