Αναψυκτικά διαίτης: Οι 4 κίνδυνοι που κρύβουν τα αναψυκτικά τύπου light, diet ή zero

  • Iatropedia newsroom
αναψυκτικό διαίτης
Παρόλο που δεν περιέχουν θερμίδες και ζάχαρη, τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι απαραίτητα καλύτερα για την υγεία σας από τα κανονικά αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά διαίτης θεωρούνται συχνά ότι αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα κανονικά, επειδή δεν περιέχουν ζάχαρη. Αντί για ζάχαρη, περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης όπως η ασπαρτάμη, έτσι ώστε να έχουν λιγότερες θερμίδες και λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και άλλων παθήσεων.

Αναψυκτικά διαίτης: Σε τι διαφέρουν από τα κανονικά

Τα αναψυκτικά διαίτης έχουν παρόμοια συστατικά με τα κανονικά, αλλά η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από κάποιο. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν θερμίδες ή πρόσθετα σάκχαρα.

Το πιο συνηθισμένο υποκατάστατο ζάχαρης στα αναψυκτικά είναι η ασπαρτάμη, αλλά μπορεί επίσης να περιέχουν ακεσουλφάμη καλίου, σουκραλόζη και σακχαρίνη – όλα τους γλυκαντικά που έχουν μελετηθεί εκτενώς.

Εκτός από το γλυκαντικό, τα συστατικά ενός κανονικού αναψυκτικού κι ενός αναψυκτικού διαίτης είναι συνήθως τα ίδια. Περιέχουν τις ίδιες τεχνητές γεύσεις και τα ίδια πρόσθετα.

Οι κίνδυνοι

Παρόλο που τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ζάχαρης και των θερμίδων, εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους για την υγεία, ορισμένοι από τους οποίους είναι παρόμοιοι με εκείνους των κανονικών αναψυκτικών.

Μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα δόντια

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη που προκαλεί τερηδόνα, αλλά εξακολουθούν να είναι όξινα και η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά οδοντικής διάβρωσης από εκείνους που πίνουν κυρίως νερό.

Η συχνή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για διάβρωση των δοντιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση.

Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη

Η κατανάλωση πολλών προστιθέμενων σακχάρων συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, γι’ αυτό και ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν ποτά χωρίς ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά διαίτης, αντί για τα κανονικά αναψυκτικά. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Η έρευνα δείχνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη. Η ασπαρτάμη μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη επηρεάζοντας έναν υποδοχέα του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μπορεί επίσης να αυξήσει την κορτιζόλη (μια ορμόνη του στρες), να διαταράξει τα βακτήρια του εντέρου και να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, καταστάσεις που μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη διαχείριση του διαβήτη.

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί επίσης να «μπερδέψουν» τον εγκέφαλο και να μην είναι σε θέση να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ των επιπέδων γλυκύτητας και της πρόσληψης θερμίδων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της διατροφής σας συνολικά.

Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα αναψυκτικά διαίτης πίνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος νεφρικής νόσου.

Σύμφωνα με έρευνες, αυτό μπορεί να σχετίζεται με την περιεκτικότητα των αναψυκτικών διαίτης (και των κανονκών) σε φώσφορο. Ο φώσφορος χρησιμοποιείται για την προσθήκη χρώματος και γεύσης. Ενώ είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη δημιουργία ισχυρών οστών και δοντιών, η υπερβολική κατανάλωση έχει συσχετιστεί με διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας.

Τα άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία, όπως τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, πρέπει να είναι προσεκτικά σχετικά με την ποσότητα φωσφόρου που καταναλώνουν.

Μπορεί να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση

Πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης με την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), αν και ο λόγος δεν είναι σαφής. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος υπέρτασης αυξανόταν κατά 9% για κάθε μερίδα αναψυκτικού διαίτης που έπιναν την ημέρα οι συμμετέχοντες.

Σε μια άλλη μελέτη, ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν ελαφρώς υψηλότερος για όσους έπιναν αναψυκτικά διαίτης σε σύγκριση με όσους έπιναν κανονικά.

Οι ερευνητές δεν έχουν διαπιστώσει ότι τα αναψυκτικά διαίτης ανεβάζουν άμεσα την αρτηριακή πίεση. Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης μπορεί να έχουν επιλέξει να το κάνουν λόγω υφιστάμενων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως καρδιακές παθήσεις ή παχυσαρκία.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το απρόσμενο πλεονέκτημα για την υγεία που κρύβει ένα air fryer

Κοκκύτης: Ο μειωμένος εμβολιασμός η αιτία για την τεράστια αύξηση στα κρούσματα

Τα 6 καλύτερα τρόφιμα για να έχετε υγιή και δυνατά νύχια, σύμφωνα με τους ειδικούς