Αναψυκτικά, καφές, νερό: Πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

  • Ρούλα Τσουλέα
εγκεφαλικό
Τι δείχνει μεγάλη έρευνα για διάφορα ροφήματα και για το νερό. Πόσο μειώνουν ή αυξάνουν τον κίνδυνο.

Όταν το θέμα είναι η προστασία από το εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν αρκεί να προσέχετε μόνο τις τροφές που καταναλώνετε. Εξίσου σημαντικό είναι να προσέχετε και τι πίνετε, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιρλανδία.

Σε μεγάλη μελέτη που συντόνισαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όποιος θέλει να μειώσει τον κίνδυνο πρέπει να πίνει άφθονο νερό, άλλα τίποτα με ανθρακικό. Πρέπει επίσης να αποφεύγει τους περισσότερους φρουτοχυμούς και να μην υπερβαίνει τα 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

«Αν και η υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου, υπάρχουν και άλλοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Andrew Smyth, καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Galway. «Άλλες επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, επίσης μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο».

Στο πλαίσιο αυτό, «θα συνιστούσα να αποφεύγει κανείς ή να περιορίσει στο ελάχιστο την κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων φρούτων, προτιμώντας καλύτερα το σκέτο νερό», πρόσθεσε.

Οι συστάσεις αυτές βασίζονται στα ευρήματα της μεγάλης, διεθνούς μελέτης για τα εγκεφαλικά INTERSTROKE. Διεξάγεται σε 26.950 εθελοντές από 27 χώρες του κόσμου για να διερευνήσει τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό. Η μελέτη διεξάγεται από τους επιστήμονες του Galway, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά.

Από τους συμμετέχοντες, οι 13.462 έχουν ήδη πάθει το πρώτο επεισόδιο. Τα επεισόδια αυτά οφείλονται σε διακοπή της ροής αίματος προς κάποιο τμήμα του εγκεφάλου. Αυτή μπορεί να προκληθεί είτε από απόφραξη ενός αγγείου (ισχαιμικό επεισόδιο) είτε από ρήξη (αιμορραγικό επεισόδιο).

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά είναι πιο σοβαρά και πιο απειλητικά για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή. Και τα δύο, όμως, αποτελούν κύρια αιτία σοβαρής, μακροχρόνιας αναπηρίας στη Δύση.

Αναψυκτικά και φρουτοχυμοί

Η νέα μελέτη συσχετίζει τα αναψυκτικά, με ή χωρίς ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, με 22% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά όταν καταναλώνονται δύο ή περισσότερα αναψυκτικά ημερησίως.

Αντίστοιχα, οι φρουτοχυμοί συσχετίσθηκαν με αύξηση κατά 37% του κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό. Ο κίνδυνος τριπλασιάζεται με δύο ή περισσότερους φρουτοχυμούς την ημέρα. Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες.

Ωστόσο «δεν είναι όλοι οι φρουτοχυμοί το ίδιο», σπεύδει να διευκρινίσει ο Dr. Smyth. «Οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί πιθανώς είναι ωφέλιμοι. Οι φρουτοχυμοί όμως από συμπυκνωμένο χυμό και με πολλή ζάχαρη και συντηρητικά ίσως δεν είναι». Ενδέχεται η ζάχαρη και τα συντηρητικά να εξουδετερώνουν τα οφέλη από τα φρέσκα φρούτα, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Καφές, τσάι και νερό

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο καφές σε μέτριες ποσότητες δεν επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όταν όμως κάποιος πίνει πάνω από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 37%.

Αντιθέτως, μειώνεται με το τσάι κατά 18-20% κατά μέσον όρο. Με 3-4 φλιτζάνια, όμως, την ημέρα μπορεί να μειωθεί από 27% έως 29% (για το πράσινο και το μαύρο τσάι αντίστοιχα).

Το τσάι πρέπει να είναι σκέτο. Το γάλα ως φαίνεται μειώνει ή μπλοκάρει τις ωφέλιμες επιδράσεις των αντιοξειδωτικών του τσαγιού. Έτσι χάνεται το όφελος έναντι των εγκεφαλικών.

Όσον αφορά το νερό, 7 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα μειώνουν κατά 18% τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα ευρήματα για τα αναψυκτικά, τους φρουτοχυμούς και το νερό δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Stroke. Εκείνα για τον καφέ και το τσάι δημοσιεύθηκαν νωρίτερα το καλοκαίρι στην επιθεώρηση International Journal of Stroke.

Σημειώνεται πως η INTERSTROKE είναι μία μελέτη παρατήρησης. Επομένως υποδηλώνει απλώς μία συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Φωτογραφία: iStock