Αγγουροντομάτα: Πώς η σαλάτα του καλοκαιριού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

  • Iatropedia newsroom
αγγουροντομάτα
Οι σαλάτες με ντομάτα και αγγούρι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, ικανοποιώντας την πείνα χωρίς πολλές θερμίδες

Είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού. Η αγγουροντομάτα, όπως λέμε καθημερινά τον συνδυασμό ντομάτας – αγγουριού, με ή χωρίς άλλα υλικά, μπορεί να είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο και η βιταμίνη C, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Σε συνδυασμό, φυσικά, και με την υπόλοιπη διατροφή σας.

Κάντε τα γεύματά σας μεγαλύτερα, αλλά με λίγες θερμίδες

Οι σαλάτες με ντομάτα και αγγούρι μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, ικανοποιώντας την πείνα χωρίς πολλές θερμίδες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες περιέχει μόνο 32 θερμίδες και ένα φλιτζάνι ωμές φέτες αγγουριού 16 θερμίδες. Βότανα και μυρωδικά, όπως η ρίγανη, το θυμάρι ή ο βασιλικός, μπορούν να δώσουν επιπλέον γεύση και άρωμα στη σαλάτα σας, χωρίς να προσθέσουν σχεδόν καθόλου θερμίδες. Σκέτη ως σαλάτα ή σε συνδυασμό με ψητό κοτόπουλο και ψωμί ολικής άλεσης για ένα πιο χορταστικό γεύμα, η αγγουροντομάτα είναι μία λύση με ελάχιστες θερμίδες.

Προσθέστε πρωτεΐνη για ένα πιο πλούσιο γεύμα

Η πρωτεΐνη χορταίνει και δεν σας αφήνει να ξαναπεινάσετε γρήγορα, αλλά μια σαλάτα μόνο με ντομάτα και αγγούρι δεν περιέχει αρκετή πρωτεΐνη. Αυξήστε την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη, φτιάχνοντας μια χωριάτικη σαλάτα με τυρί φέτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρρά ή προσθέτοντας ρεβίθια.

Προσθέστε φυτικές ίνες χωρίς πολλές επιπλέον θερμίδες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες περιέχει 2,2 γραμμάρια διαιτητικών ινών ή το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Ένα φλιτζάνι αγγούρι περιέχει μισό γραμμάριο διαιτητικών ινών. Η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της πείνας και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Οπότε, αντί για κάποιο σνακ ή συνοδευτικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως π.χ. μια σαλάτα με ζυμαρικά, η ντοματοσαλάτα είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή.

Επιλέξτε προσεκτικά το ντρέσινγκ

Μια ντοματοσαλάτα με πολύ ντρέσινγκ ή λάδι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχει περισσότερες θερμίδες και είναι λιγότερο πιθανό να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα ντομάτας και αγγουριού χωρίς λιπαρά και χαμηλές θερμίδες με κόκκινο κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, μαϊντανό και χυμό λεμονιού ή να φτιάξετε μια μικρή ποσότητα ντρέσινγκ με ελαιόλαδο και ξίδι βαλσαμικό για μια σαλάτα σχετικά φτωχή σε θερμίδες. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη σαλάτα φρέσκο ​​άνηθο και γιαούρτι χωρίς λιπαρά.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ναι, είναι αλήθεια: Η πολλή σκέψη μπορεί να πονέσει το κεφάλι μας

Ποιο συστατικό της διατροφής μάς γερνάει πριν την ώρα μας

Σπιτική βυσσινάδα της γιαγιάς: 8 οφέλη για την υγεία, αλλά και 2 παρενέργειες