Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς αποτελεί «σημαντική παρέμβαση» για την προάσπιση των νοητικών δεξιοτήτων.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μία από τις μεγαλύτερες μελέτες επί του θέματος, καθώς βασίστηκε την ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 60.000 εθελοντές.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιου του Νιούκασλ και άλλα ερευνητικά κέντρα λένε ότι πολλές μελέτες κατά το παρελθόν έχουν καταδείξει την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής. Οι περισσότερες όμως είχαν διεξαχθεί σε περιορισμένο αριθμό εθελοντών (από 1.000 έως 6.000) με συνέπεια να συμπεριλαμβάνουν λίγα περιστατικά άνοιας (συνήθως 20 έως 400).
Η διεξαγωγή μίας πολύ μεγαλύτερης μελέτης που θα συμπεριλάμβανε πολλαπλάσιο αριθμό ασθενών ήταν επιβεβλημένη, τονίζουν.
Επιπλέον, ελάχιστες προγενέστερες μελέτες είχαν εξετάσει τη διατροφή σε συνάρτηση με την γενετική προδιάθεση για άνοια, προσθέτουν.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση δεδομένων από 60.298 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί εννέα χρόνια.
Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές είχαν ηλικία 60-65 ετών. Κανένας τους δεν είχε διαγνωστεί με άνοια πριν ενταχθεί στη μελέτη. Ωστόσο έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως την είχαν αναπτύξει 882 εξ αυτών.
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αναλυτική αξιολόγηση της διατροφής τους. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν και τον γενετικό κίνδυνο για άνοια που διέτρεχαν.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση BMC Medicine. Όσοι εθελοντές τηρούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια. Μάλιστα η προστατευτική δράση της διατροφής ήταν ισχυρή, ανεξαρτήτως της γενετικής προδιάθεσης για άνοια.
Προτεραιότητα η πρόληψη
«Η άνοια έχει αντίκτυπο στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Όμως οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή της είναι περιορισμένες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Oliver Shannon, λέκτορας Διατροφής & Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ. «Επομένως, η εξεύρεση τρόπων μείωσης των πιθανοτήτων αναπτύξεώς της αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στην ιατρική έρευνα. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι μία χρήσιμη στρατηγική».
«Τα ευρήματα αυτής της μεγάλης μελέτης υπογραμμίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη που έχει η κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπαρών», συνηγόρησε η ερευνήτρια Dr. Janice Ranson, ερευνήτρια της άνοιας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Και συνέχισε: «Η προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής ήταν εμφανής, ανεξαρτήτως του γενετικού κινδύνου κάθε ατόμου. Αυτό είναι σημαντικό διότι υποδηλώνει ότι αποτελεί μία επιλογή του τρόπου ζωής ωφέλιμη ακόμα και για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου».
Φωτογραφία: iStock