Άνοιξαν κονσέρβα καλαμπόκι 35 χρόνων – Δείτε τι έγινε… [vid]
Αλλά όταν οι άνθρωποι της Cardiff Foodbank έλαβαν μια κονσέρβα καλαμπόκι από το 1982, την χρησιμοποίησαν σαν μια διδακτική στιγμή αντί να την πετάξουν στα σκουπίδια. Ήταν ο τρόπος τους να υπενθυμίσουν στο κοινό ότι είναι σημαντικό να ελέγχουν τις ημερομηνίες λήξης πριν από τη δωρεά.
Έτσι, αποφάσισαν να ανοίξουν την κονσέρβα για να δουν πώς μοιάζει το καλαμπόκι μετά από 35 χρόνια…
Αλλά όταν τελικά το καπάκι άνοιξε, το καλαμπόκι στο εσωτερικό φαινόταν τέλειο!
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να υπερβούν την ημερομηνία λήξης τους κατά δεκαετίες, εφόσον δεν παραβιάζεται το δοχείο, καθώς τα βακτηρίδια δεν μπορούν να εισχωρήσουν και να σαπίσουν το περιεχόμενο.
Καθώς η Helen Bull, σύμβουλος συνεργασίας και συγκέντρωσης κεφαλαίων στην Cardiff Foodbank, άνοιξε την κονσέρβα, παραδέχεται ότι «μοιάζει να είναι εντάξει».
Όμως, αφού μύρισε λίγο το καλαμπόκι, λέει: «Υπάρχει μια πολύ ισχυρή μεταλλική οσμή. Αυτό δεν είναι κάτι που συνιστώ να φάει κανείς».
Αλλά θα μπορούσε να το φάει μετά από τρεις δεκαετίες χωρίς να πάθει κάτι;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Οι ημερομηνίες στις κονσέρβες δεν είναι για την ασφάλεια αλλά για την ποιότητα. Δηλαδή το περιεχόμενο είναι ασφαλές ακόμη και μετά από δεκαετίες. Αλλά η ποιότητά του (μυρωδιά, γεύση, θρεπτικότητα) θα έχει αλλοιωθεί.
Ναι, το μέταλλο της κονσέρβας θα επηρεάσει την μυρωδιά και τη γεύση του φαγητού, καθώς θα υπάρχει μια μικρή μετάγγιση μετάλλων στο φαγητό. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα προκαλέσει αναταραχή στην κοιλιά. Ούτε και είναι επικίνδυνο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Η καλύτερη συμβουλή είναι να κρίνετε πάντα το φαγητό σας από την εμφάνισή του. Μυρίστε ή δοκιμάστε το, για να κρίνετε εάν είναι ασφαλές. Και φυσικά πάντα να λαμβάνετε υπόψη την ημερομηνία λήξης. Δεν μπαίνει εκεί τυχαία! Αλλά η μεγάλη προσοχή σας πρέπει να είναι σε κονσέρβες με φρέσκα τρόφιμα, ειδικά κρέας, ψάρια και φρέσκες σαλάτες. Αυτά είναι πολύ πιθανό να έχουν αλλοιωθεί πολύ και μέσα στην κονσέρβα. Κινδυνεύετε τότε με τροφική δηλητηρίαση!