Από ποιες παθήσεις προστατεύονται όσοι πίνουν αρκετό νερό

  • Ρούλα Τσουλέα
νερό
Τι δείχνουν οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις της επαρκής πρόσληψης νερού ή/και της αφυδάτωσης σε διάφορα όργανα και ιστούς.  

Το νερό μπορεί να μην είναι το πιο εύγευστο ρόφημα του κόσμου, αλλά σίγουρα είναι το μοναδικό δίχως το οποίο δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Γιατί το χρειαζόμαστε τόσο πολύ, όμως; Από ποιες παθήσεις μπορεί να προστατευθούμε αν καταναλώνουμε όσο χρειαζόμαστε;

Όπως εξηγεί η Dr. Roxanne Sukol, ειδική σε θέματα Προληπτικής Ιατρικής στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο, το νερό είναι το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος. Κατά μέσον όρο, το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60% από αυτό. Ειδικά στο αίμα, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 90%.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργούνται απειλητικά προβλήματα σε όσους είναι πολύ άρρωστοι για να πιουν νερό. «Το νερό θεωρείται το τέταρτο βασικό μακροσυστατικό, μετά τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες», λέει παραστατικά.

Διαβάστε ακόμα Πίνετε αρκετό νερό; Με ποιους τρόπους μπορείτε να βεβαιωθείτε

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όταν τροφοδοτούμε το σώμα μας με άφθονο νερό, αποφεύγουμε (και) προβλήματα υγείας. Μεταξύ άλλων, το νερό προστατεύει:

Το αίμα

Το νερό εξασφαλίζει ότι το αίμα έχει τη σωστή σύσταση. Αυτό είναι απαραίτητο για να μεταφέρει ανεμπόδιστα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα και τους ιστούς. Μεταξύ αυτών στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους νεφρούς και τους μυς. Δίχως επαρκή οξυγόνωση, όλα τα όργανα κινδυνεύουν.

Το πεπτικό σύστημα

Η αφυδάτωση αποτελεί εύκολα αναστρέψιμη αιτία δυσκοιλιότητας. Οδηγεί επίσης σε ένταση του όξινου περιβάλλοντος στο στομάχι, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για γαστρικό έλκος.

Τον εγκέφαλο

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση (απώλεια 1-3% του νερού από το σώμα) μπορεί να επηρεάσει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου, οδηγώντας σε διαταραχή:

  • Της ψυχικής διάθεσης
  • Της ικανότητας συγκέντρωσης της προσοχής
  • Της μνήμης
  • Της σκέψης
  • Της λογικής

Η ήπια αφυδάτωση έχει συσχετισθεί ακόμα και με τις κεφαλαλγίες (πονοκεφάλους). Ας μην ξεχνάμε, εξ άλλου, ότι η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Επιπλέον, ένας από τους κυριότερους θερμορρυθμιστούς μηχανισμούς είναι η εφίδρωση, η οποία προϋποθέτει επαρκή πρόσληψη νερού.

Τις αρθρώσεις

Οι αρθρώσεις μας επιστρώνονται από χόνδρο (αρθρικός χόνδρος), ο οποίος αποτελείται από νερό σε ποσοστό 80%. Επιπλέον, λιπαίνονται από το αρθρικό υγρό που παρεμβάλλεται μεταξύ των οστών.

Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να συμβάλλει στην εκφύλιση των χόνδρων σε άκρα και σπονδυλική στήλη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του αρθρικού υγρού. Η συνέπεια είναι βλάβη και φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Τους νεφρούς

Η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να αποτρέψει πολλές διαταραχές των νεφρών. Μελέτες, π.χ., έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά).

Το δέρμα

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για καθαρό, χωρίς ρυτίδες δέρμα. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από ορισμένες δερματολογικές διαταραχές, κατά την Dr. Sukol.

Τα δόντια

Το νερό είναι απαραίτητο για επαρκή παραγωγή σιέλου. Το σάλιο βοηθεί το στόμα να αποβάλλει τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας

Άλλα οφέλη

Το νερό μπορεί να παράσχει πολλά ακόμα οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τις επιδόσεις στην άσκηση. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας και του άσθματος. Είναι επίσης απαραίτητο για τη θρέψη, αφού ορισμένες βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές.

Φωτογραφία: iStock