Iatropedia

Αποξηραμένα δαμάσκηνα και χυμός δαμάσκηνου: Τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, των οστών και της καρδιάς

Black pile of prunes from a large number of ripe plums, a pile of prunes on a wooden table in the kitchen close-up

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και ο χυμός τους είναι και τα δύο αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα. Τα σημαντικά οφέλη τους, όμως, για την υγεία δεν περιορίζονται στην τουαλέτα, λένε οι διαιτολόγοι.

«Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν στην πέψη και την υγεία του εντέρου», λέει στο TODAY.com η Whitney Linsenmeyer, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Saint Louis και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι βοηθούν στην υγεία των οστών (ειδικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), καθώς και στην υγεία της καρδιάς και στη διαχείριση του βάρους, λέει η ίδια. Πολλά από αυτά τα οφέλη οφείλονται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Ο χυμός δαμάσκηνου μπορεί να παρέχει πολλά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά, αλλά σε διαφορετικές -συνήθως χαμηλότερες- ποσότητες, λέει η Grace Derocha, διαιτολόγος. Ο χυμός δαμάσκηνου έχει επίσης διπλάσιες θερμίδες και, γενικά, λιγότερες φυτικές ίνες από τα ολόκληρα δαμάσκηνα, λένε οι ειδικοί.

Έτσι, ενώ τόσο τα δαμάσκηνα όσο και ο χυμός δαμάσκηνου μπορούν να αποτελέσουν δύο χρήσιμες για το έντερο, υγιεινές προσθήκες στη διατροφή σας, ειδικά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα δυσκοιλιότητας, υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί λόγοι για να επιλέξετε το ένα ή το άλλο.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα και διατροφική αξία

Μια μερίδα από πέντε αποξηραμένα δαμάσκηνα μας δίνει περίπου:

Η Derocha, η οποία είναι επίσης εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, συνιστά γενικά να τρώτε μόνο δύο με τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα κάθε φορά. Να θυμάστε ότι κάθε αποξηραμένο δαμάσκηνο ήταν κάποτε ένα ολόκληρο φρέσκο δαμάσκηνο και «πραγματικά δεν θα μπορούσατε να φάτε πέντε με έξι δαμάσκηνα ταυτόχρονα», λέει.

Χυμός δαμάσκηνου και διατροφική αξία

Σε μία μερίδα χυμού δαμάσκηνου γύρω στα 240 ml θα βρείτε:

Επειδή ο χυμός δαμάσκηνου δεν περιέχει τόσες φυσικές ίνες όσο τα ολόκληρα αποξηραμένα ή τα φρέσκα δαμάσκηνα, η ζάχαρη στον χυμό έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Είναι ενδιαφέρον, όμως, ότι ο χυμός δαμάσκηνου φαίνεται να διατηρεί περισσότερες φυτικές ίνες από το φρούτο από ό,τι άλλοι χυμοί. Ανάλογα με την εταιρεία, ένα ποτήρι χυμός μπορεί να περιέχει έως και 4 ή 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Μια μερίδα χυμού δαμάσκηνου έχει επίσης σημαντικά περισσότερες θερμίδες από μια μερίδα αποξηραμένων δαμάσκηνων. Και η Derocha συνιστά να κρατάτε το μέγεθος της μερίδας του χυμού σας στα 120 ml.

Οφέλη του χυμού δαμάσκηνου και των αποξηραμένων δαμάσκηνων

Ο χυμός δαμάσκηνου παρασκευάζεται από επανυδατωμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οπότε έχουν παρόμοιο προφίλ θρεπτικών συστατικών.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνου είναι διάσημα για την επίδρασή τους στο γαστρεντερικό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, λένε οι ειδικοί, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες στα δαμάσκηνα είναι επίσης ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Τόσο τα δαμάσκηνα όσο και ο χυμός δαμάσκηνου περιέχουν από τη φύση τους σορβιτόλη, ένα είδος αλκοόλης από ζάχαρη, εξηγεί η Derocha. «Και η σορβιτόλη έχει μια φυσική ήπια καθαρτική δράση για να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα», λέει.

Τα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνου έχουν επίσης λίγο κάλιο, βόριο και βιταμίνη Κ, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία των οστών. Περιέχουν επίσης ίχνη χαλκού.

Όπως υποδηλώνει το σκούρο χρώμα τους, τα δαμάσκηνα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα σε φυτικές φαινολικές ενώσεις που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων και στη μείωση της φλεγμονής.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα ή χυμός δαμάσκηνου; Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Όταν αισθάνεστε φούσκωμα λόγω δυσκοιλιότητας ή όταν θέλετε απλά να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με κάτι υγιεινό, τότε κάνουν και τα δύο. Αλλά ποιο από τα δύο πρέπει να επιλέξετε;

Τα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνου περιέχουν φυτικές ίνες και σορβιτόλη, τα οποία βοηθούν στην πέψη.

Όταν πρόκειται για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, ο χυμός δαμάσκηνου έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Ο χυμός παρέχει ενυδάτωση εκεί που δεν το κάνει ο αποξηραμένος καρπός, λέει η Derocha. Και όταν έχετε δυσκοιλιότητα, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσετε να… προχωρήσουν τα πράγματα, σύμφωνα με γαστρεντερολόγους.

Ο χυμός έχει λιγότερες φυτικές ίνες, αλλά είναι λίγο πιο εύπεπτος για τους ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν συνηθίσει να τρώνε συνέχεια τόσο πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα.

Το ίδιο ισχύει και για την περιεκτικότητα σε σορβιτόλη: Αν και τα δαμάσκηνα περιέχουν περισσότερη σορβιτόλη από τον χυμό δαμάσκηνου, η πρόσληψη περισσότερης σορβιτόλης μπορεί να μην έχει πάντα θετική επίδραση, επειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια και κράμπες.

Ειδικά σε μορφή χυμού, η ζάχαρη αυτή μπορεί να κάνει το έντερο να κρατήσει περισσότερο νερό, οδηγώντας σε διάρροια. Αυτό μπορεί να είναι μια ανακούφιση για κάποιον (που) αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, αλλά γενικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Τα δαμάσκηνα και ο χυμός δαμάσκηνου τείνουν επίσης να έχουν καλύτερη γεύση και καλύτερη υφή από τα συμπληρώματα φυτικών ινών, λέει η Linsenmeyer. Υπό αυτή την έννοια, έχει νόημα να βάλουμε στη διατροφή μας τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ή τον χυμό δαμάσκηνου, καθώς συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Λάβετε υπόψη ότι μια μερίδα χυμού δαμάσκηνου έχει περίπου διπλάσιες θερμίδες, λέει η Linsenmeyer, «κάτι που δεν είναι κακό από μόνο του, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε».

Μια μερίδα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα έχει περίπου 90 θερμίδες σε σύγκριση με τις 180 θερμίδες σε μια μερίδα χυμού δαμάσκηνου. Επειδή ο χυμός δαμάσκηνου έχει τόσο λίγα λιπαρά και πρωτεΐνες, σχεδόν όλες αυτές οι θερμίδες προέρχονται από υδατάνθρακες, οπότε όσοι έχουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους ίσως είναι καλύτερα να επιλέξουν το αποξηραμένο φρούτο.

Συνολικά, τόσο τα δαμάσκηνα όσο και ο χυμός δαμάσκηνου είναι υγιεινές επιλογές που μπορεί να έχουν οφέλη για την πέψη, την καρδιά και την υγεία των οστών. Και το ποια εκδοχή των δαμάσκηνων λειτουργεί καλύτερα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όπως λένε οι ειδικοί, και τα δύο είναι απολύτως ασφαλή. Δοκιμάστε και δείτε, λοιπόν, τι σας ταιριάζει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

E.coli, σαλμονέλα: Γιατί τα λαχανικά αποτελούν πολλές φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από το κρέας

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται πλέον τα κείμενα σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και τις εικόνες

Πώς συνδέεται το φως τη νύχτα με καρκίνο, καρδιακά, Αλτσχάιμερ και γονιμότητα