Τα συμπτώματα στην αρθρίτιδα περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και ερυθρότητα. Πολλοί πάσχοντες ανακουφίζουν τον πόνο τους παίρνοντας παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη.
Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal έδειξε, ότι η λήψη ιβουπροφαίνης (ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων – ΜΣΑΦ) – θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ή για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης, ή πρόληψης του πόνου στους αρθρώσεις, σύμφωνα με τη δρ. Sarah Brewer:
Αρθρίτιδα: Αποφύγετε το βάδισμα σε ανώμαλο έδαφος/επιφάνεια
“Όσοι αντιμετωπίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλικία, ή την καθημερινή τους δραστηριότητα, οι χαμηλής έντασης, αερόβιες ασκήσεις, όπως η κολύμβηση, η ποδηλασία και το περπάτημα είναι πολύ ωφέλιμες”, ανέφερε η δρ Brewer.
Και πρόσθεσε: “Αποφύγετε να κάθεστε στα γόνατα, ή οκλαδόν για πολύ χρόνο, ή να περπατάτε περισσότερο από 2 μίλια την ημέρα, καθώς μπορεί να έχουν δυσμενείς επιδράσεις στις αρθρώσεις. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το βάδισμα σε ανώμαλο έδαφος. Η απαλή, τακτική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Εκτός από την ενίσχυση των μυών ενισχύει τη ροή του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών στους ιστούς των αρθρώσεων, κάτι που είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τους χόνδρους, που δεν έχουν αιματική ροή και πρέπει να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους με διάχυση. Η άσκηση βοηθάει επίσης στη διατήρηση του στρώματος του αρθρικού υγρού λίπανσης σε κάθε άρθρωση. Αποφύγετε όμως την άσκηση, εάν μια άρθρωση έχει φλεγμονή ή πρήξιμο, έως ότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν”.
Αρθρίτιδα: Προσθέστε μπαχαρικά στη διατροφή σας
Η δρ. Brewer συνιστά επίσης να προσθέσετε συγκεκριμένα συστατικά στη διατροφή σας:
“Υπάρχει ένας εκπληκτικά μακρύς κατάλογος φυσικών ουσιών που μπορούν να σας βοηθήσουν με τους πόνους στα γόνατα, όπως εκείνες που παρέχουν δομικά στοιχεία και εκείνες που έχουν αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Αυτά που έχω διαπιστώσει ότι είναι πιο ωφέλιμα στην κλινική και τη διατροφική ιατρική είναι το έλαιο κριλ (krill oil), η κουρκούμη, το εκχύλισμα τριαντάφυλλου, το εκχύλισμα κερασιού και το εκχύλισμα ρίζας τζίντζερ”.
Αρθρίτιδα: Φροντίστε τα γόνατά σας
“Το περιττό βάρος και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις ασκούν πίεση στις αρθρώσεις σας”, εξηγεί η δρ. Brewer και προσθέτει:
“Για παράδειγμα, όταν κάνετε το αλματάκι από το σκαλοπάτι του λεωφορείου στον δρόμο υποβάλετε τις αρθρώσεις στο γόνατο σε δυνάμεις πρόσκρουσης τόσο υψηλές όσο μέχρι και 12 φορές το σωματικό σας βάρος! Οι αρθρώσεις που στηρίζουν το βάρος σας, όπως τα γόνατα, επιβιώνουν από αυτές τις πιέσεις χάρη στην ανθεκτικότητα του χόνδρου (που μπορεί να επανέλθει στο σχήμα του) και χάρη στην επίδραση απόσβεσης της πρόσκρουσης από το αρθρικό υγρό”.
Αρθρίτιδα: Μην αγνοείτε τα πρώτα σημάδια
“Πριν ο πόνος στην άρθρωση γίνει πρόβλημα για εσάς, μπορεί να παρατηρήσετε μια αστάθεια σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, ή να αισθανθείτε την ανάγκη να τεντώνετε την πλάτη σας κάθε μέρα. Μια άρθρωση μπορεί να γίνει λιγότερο εύκαμπτη/ευέλικτη από πριν, ή είναι πιθανό να μην μπορείτε πλέον να την ισιώσετε πλήρως. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι αρθρώσεις σας έχουν οίδημα, ή μια μικρή αλλαγή στο σχήμα τους, ή ότι τα χέρια και τα πόδια σας κρυώνουν πιο εύκολα και γίνονται άκαμπτα. Μια άρθρωση μπορεί επίσης να αρχίσει να πονάει, ειδικά μετά από άσκηση και μπορεί να είναι δύσκολο για τον ασθενή να γονατίσει. Μόλις αρχίσετε να παρατηρείτε αυτά τα σημάδια, είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας και τη μακροπρόθεσμη κινητικότητά τους”.
Πηγή: http://www.express.co.uk