Ασπίδα κατά του Αλτσχάιμερ και άλλων χρόνιων εκφυλιστικών διαταραχών το μαγνήσιο
Τον κρίσιμο ρόλο που παίζει για την υγεία μας μία διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο έρχεται να καταδείξει νέα αυστραλιανή μελέτη.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, μία τέτοια διατροφή μειώνει τον κίνδυνο βλάβης του DNA, καθώς και τον κίνδυνο χρόνιων εκφυλιστικών διαταραχών.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας ανέλυσαν δείγματα αίματος από 172 ενήλικες μέσης ηλικίας, βρίσκοντας μια ισχυρή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου και των υψηλών ποσοτήτων ενός γονιδιοτοξικού αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη.
Ο τοξικός αυτός συνδυασμός βλάπτει τα γονίδια του σώματος, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον, σε γαστρεντερικές ασθένειες, μια σειρά από καρκίνους και στον διαβήτη.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και η μαύρη σοκολάτα είναι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, που βοηθούν το σώμα να παράγει ενέργεια, να χτίζει δόντια και οστά, να ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση, ενώ διασφαλίζουν ότι η καρδιά, οι μύες και τα νεφρά λειτουργούν όπως πρέπει.
Ο μοριακός βιολόγος της UniSA Δρ Permal Deo λέει ότι η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου (λιγότερο από 300 mg την ημέρα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, αλλά ο ρόλος του στην πρόληψη της βλάβης του DNA δεν έχει μελετηθεί πλήρως στους ανθρώπους μέχρι τώρα.
«Η μελέτη μας έδειξε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων μαγνησίου στο αίμα (λιγότερο από 18 mg/L) και αυξημένης βλάβης του DNA, ακόμη και μετά την προσαρμογή με βάση το φύλο και την ηλικία», λέει ο Δρ Deo.
«Μετρήθηκαν τα επίπεδα μαγνησίου, ομοκυστεΐνης (Hcy), φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 στο αίμα, δείχνοντας μια αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου και ομοκυστεΐνης και θετική συσχέτιση μεταξύ μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12. Αυτό δείχνει ότι τα επίπεδα του μαγνησίου στο αίμα πρέπει να είναι αρκετά υψηλά για να προστατεύσουμε τα γονίδιά μας από την τοξικότητα που προκαλεί η ομοκυστεΐνη, η οποία αυξάνεται όταν υπάρχει έλλειψη φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12».
Ο καθηγητής Michael Fenech, από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει ότι η χρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου είναι πιθανό να διαταράξει την ικανότητα του σώματος να παράγει ενέργεια και κύτταρα που παράγουν ενέργεια, επιταχύνοντας τη γήρανση των ιστών και καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην πρόωρη εμφάνιση πολλών ασθενειών.
Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Λειτουργεί ως συμπαράγοντας για περισσότερα από 600 ένζυμα και σχεδόν 200 ένζυμα το χρειάζονται για να ενεργοποιήσουν κρίσιμες διεργασίες στο σώμα.
«Το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η βέλτιστη διατροφική πρόσληψη μαγνησίου, είτε μέσω τροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων και πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση ή την εξέλιξη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών», λέει ο καθηγητής Fenech.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Nutrition.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καρκίνος: Μελέτη σοκ προβλέπει ότι οι θάνατοι στους άνδρες θα αυξηθούν κατά 93% έως το 2050
Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας σε περίπτωση ατυχήματος
Προληπτικός έλεγχος μυοσκελετικού στα παιδιά: Πότε, γιατί και από ποιόν;