Iatropedia

Αβοκάντο: Νόστιμα, ευέλικτα και ευεργετικά σε πολλαπλά επίπεδα

Avocado toast with roasted tomatoes and eggs, on a white plate on a rustic wooden table. Served with fresh arugula and sprinkled with parsley and black pepper. Stock photo.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με πολύ λίγους υδατάνθρακες και μεγάλες ποσότητες υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών, τα αβοκάντο αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία

Τα ώριμα αβοκάντο είναι υπέροχα με φρυγανισμένο ψωμί και αυγό, σε σαλάτες και burgers ή απλά σκέτα με λίγο αλάτι. Είναι επίσης πολύ υγιεινά.

«Τα αβοκάντο δεν είναι κανονικά φρούτα», λέει στους New York Times ο Δρ Frank Hu, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan.

«Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με πολύ λίγους υδατάνθρακες και μεγάλες ποσότητες υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών».

Και κάνουν τα χορτοφαγικά γεύματα πιο χορταστικά.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα, κάποια από τα οφέλη τους.

Το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο

Τα πιο γνωστά οφέλη του αβοκάντο πηγάζουν από τα υγιεινά για την καρδιά λιπαρά τους, λέει η Elizabeth Klingbeil, διαιτολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Τα περισσότερα λιπαρά στο αβοκάντο είναι μονοακόρεστα, τα οποία διαφέρουν από τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν σε αφθονία στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά.

«Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να καταστρέψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου», λέει η Klingbeil. Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η LDL ή «κακή» χοληστερόλη, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Ενώ τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την LDL χοληστερόλη, τα ακόρεστα μπορούν να τη μειώσουν. Για αυτόν τον λόγο, τα αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, ειδικά όταν τα τρώτε αντί για τροφές όπως το κρέας, το τυρί και το βούτυρο.

Ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Σε μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 110.000 ενήλικες για 30 χρόνια, ο Δρ Hu και οι συνεργάτες του έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά δεδομένα για να συνυπολογίσουν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την υγεία της καρδιάς των συμμετεχόντων. Και, όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι αδύνατο να πούμε με σιγουριά ότι το αβοκάντο ήταν εκείνο που μείωσε άμεσα τον κίνδυνο.

Είναι γεγονός ότι επειδή τα αβοκάντο μπορούν να αντικαταστήσουν εξαιρετικά άλλες, λιγότερο υγιεινές τροφές, οι μελέτες που δείχνουν ότι είναι ωφέλιμα για την υγεία μπορεί εν μέρει να αντικατοπτρίζουν τα οφέλη από την περικοπή άλλων προϊόντων από τη διατροφή, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν κάποιος χρησιμοποιεί αβοκάντο αντί για μαγιονέζα σε ένα σάντουιτς ή όταν προσθέτει περισσότερο αβοκάντο και λιγότερο μοσχαρίσιο κρέας σε ένα μπουρίτο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ Hu, οι άνθρωποι που τρώνε αβοκάντο μπορεί να είναι πιο πιθανό να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή γενικότερα.

Μπορούν να υποστηρίξουν το μικροβίωμα του εντέρου

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τόσο στο βάρος όσο και στην υγεία του εντέρου.

Όταν τα βακτήρια του εντέρου αφομοιώνουν τις ίνες, απελευθερώνουν μικρά μόρια που ονομάζονται μεταβιοτικά που επηρεάζουν τη συνολική υγεία μας, τονίζει ο Δρ Zhaoping Li, καθηγητής Ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος κλινικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Τα υγιή βακτήρια μπορούν επίσης να στέλνουν σήμα στον εγκέφαλό μας ότι χορτάσαμε, λέει η Klingbeil.

Είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά

Η βιταμίνη Ε στο αβοκάντο είναι ευεργετική για την επιδερμίδα, ενώ η λουτεΐνη που περιέχει βοηθά την όραση.

Και ενώ οι μπανάνες τείνουν να παίρνουν όλα τα εύσημα για κάλιο που περιέχουν, τα αβοκάντο έχουν περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Και το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στον οργανισμό.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρπούζι, πεπόνι: Τα οφέλη από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού

Η ηχορύπανση στην παιδική ηλικία συνδέεται με τις αγχώδεις διαταραχές

Ζέστη: Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα, σύμφωνα με τους ειδικούς