Iatropedia

Χαρούπι: Τι είναι, πώς τρώγεται και τι προσφέρει στην υγεία

Η χαρουπιά (Ceratonia siliqua) έχει καρπούς που μοιάζουν με σκούρα καφέ “φασόλια”.

Το χαρούπι είναι ένα γλυκό και υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας. Η χρήση του για οφέλη για την υγεία ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα.

Από πού προέρχεται το χαρούπι

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν χαρουπιές, οι οποίες πλέον καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, από την Ινδία μέχρι την Αυστραλία.

Κάθε χαρουπιά είναι είτε αρσενική, είτε θηλυκή. Επομένως χρειάζεται ένα αρσενικό και ένα θηλυκό δέντρο για την παραγωγή χαρουπιών. Ένα μόνο αρσενικό δέντρο μπορεί να επικονιάσει έως και 20 θηλυκά δέντρα. Όταν γίνει 6-7 χρόνων η χαρουπιά μπορεί να αρχίσει να παράγει καρπούς.

Μόλις γονιμοποιηθεί μια θηλυκή χαρουπιά, παράγει εκατοντάδες κιλά σκούρων καφέ λοβών που είναι γεμάτοι με καφέ σάρκα και μικροσκοπικούς σπόρους. Οι λοβοί έχουν μήκος περίπου 15-30 εκατοστά. Κατά κανόνα, η ωριμάζουν και είναι έτοιμοι προς συλλογή το φθινόπωρο.

Πώς χρησιμοποιείται το χαρούπι

Η πιο κοινή χρήση του χαρουπιού είναι στα τρόφιμα. Το χαρούπι έχει γεύση παρόμοια με τη σοκολάτα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική γιατί έχει:

Επειδή το χαρούπι είναι από τη φύση του γλυκό, μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας για ζάχαρη. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν είναι αρκετά γλυκό για το γούστο σας, δοκιμάστε να προσθέσετε στέβια.

Όταν μαγειρεύετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα με χαρούπι σε αναλογία 1 προς 1. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τα κομματάκια σοκολάτας με τσιπς χαρουπιού.

Εάν έχετε δυσανεξία στην λακτόζη ή είστε vegan, το χαρούπι είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Κόμμι χαρουπιού

Το χαρούπι βρίσκεται και σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και φάρμακα. Συνήθως αναφέρεται στις ετικέτες ως “C. siliqua”, που είναι η επιστημονική ονομασία για το κόμμι χαρουπιού, το οποίο παράγεται από τους σπόρους των λοβών.

Το χαρούπι χρησιμοποιείται στα καλλυντικά ως:

Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν κόμμι χαρουπιού για να βελτιώσουν την υφή του φαγητού. Μπορείτε να βρείτε κόμμι χαρουπιού σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Είναι υγιεινό το χαρούπι;

Λόγω της παρόμοιας γεύσης τους, πολλοί το συγκρίνουν με την σοκολάτα. Ωστόσο, είναι πιο υγιεινό.

Χαρούπι:

Κακάο:

Διατροφική αξία

Περιέχει:

Έχει επίσης αυτά τα μέταλλα:

Το χαρούπι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, πηκτίνη και πρωτεΐνη.

Τα τσιπς χαρουπιού χωρίς ζάχαρη περιέχουν περίπου 70 θερμίδες ανά μερίδα 2 κουταλιών της σούπας, με:

Γιατί να τρώτε χαρούπι

Η προσθήκη χαρουπιού στη διατροφή σας μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Η προσθήκη ή η αντικατάσταση του χαρουπιού στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει στα εξής:

Όπως και το κακάο, το χαρούπι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έρευνες δείχνουν, ότι η προσθήκη τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Καταπολεμάει και τα πεπτικά προβλήματα

Οι τανίνες του χαρουπιού, οι οποίες είναι διαιτητικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, διαφέρουν από τις κανονικές φυτικές τανίνες. Οι κανονικές φυτικές τανίνες διαλύονται στο νερό και εμποδίζουν την πέψη, αλλά οι τανίνες του χαρουπιού όχι. Αντιθέτως, έχουν ξηραντική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, κάτι που βοηθά στην αντιμετώπιση των τοξινών και στην πρόληψη της επιβλαβούς βακτηριακής ανάπτυξης στο έντερο.

Τα φυσικά σάκχαρα στο χαρούπι βοηθούν επίσης να πυκνώσουν τα χαλαρά κόπρανα. Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός χαρουπιού μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της διάρροιας σε μικρά παιδιά και ενήλικες. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε το χαρούπι ως συμπλήρωμα.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock