Χαρούπι: Το superfood με τη σοκολατένια γεύση που κάνει καλό στον μεταβολισμό

Το χαρούπι, ο καρπός δηλαδή της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua), είναι ένα είδος γνωστό από την αρχαιότητα στις χώρες της Μεσογείου. Η αξία του αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα σπέρματα του χαρουπιού χρησιμοποιούνταν για τη ζύγιση πολύτιμων λίθων («καράτι», «karat», Ceratonia), ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ξεχωριστό ιερογλυφικό σύμβολο για την περιγραφή του.
Η χαρουπιά αποτέλεσε και για την Ελλάδα είδος με πολύχρονη παρουσία και μεγάλη σημασία. Κατά τη διάρκεια των πολέμων, η χαρουπιά και τα προϊόντα της διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαβίωση των κατοίκων, ειδικά στην Κρήτη. Ως αλεύρι, σιρόπι, αλλά και νωπός καρπός, το χαρούπι ήταν το γλύκισμα και η «σοκολάτα» των φτωχών για πολλά χρόνια.
Το άλευρο του χαρουπιού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και χρησιμοποιείται συνήθως ως εναλλακτική λύση αντί για σοκολάτα.
Σε σύγκριση με το κακάο, το χαρούπι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μικρότερη σε λιπαρά και θερμίδες και δεν περιέχει καφεΐνη. Αυτά τα διατροφικά οφέλη μπορούν να το καταστήσουν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.
Πόσο υγιεινό είναι το χαρούπι
Το χαρούπι είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Ο καρπός του χαρουπιού είναι πλούσιος σε φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες και φτωχός σε λιπαρά.
Ένα φλιτζάνι αλεύρι χαρουπιού περιέχει:
- Θερμίδες: 229
- Υδατάνθρακες: 91,6 γραμμάρια (g)
- Πρωτεΐνη: 4,76 g
- Φυτικές ίνες: 41 g
- Λιπαρά: 0,67 g
Το χαρούπι είναι επίσης καλή σημαντικών βιταμινών, όπως:
- Η βιταμίνη Ε
- η βιταμίνη D
- η βιταμίνη C
- η νιασίνη (βιταμίνη Β3)
- το φυλλικό οξύ
Γιατί να τρώτε χαρούπι
Το χαρούπι είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες και δεν περιέχει καφεΐνη. Παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα, μπορεί να βοηθήσει την πέψη και τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, όταν χρησιμοποιείται στη θέση της σοκολάτας.
Μεταβολική υγεία
Η υψηλή περιεκτικότητα των καρπών του χαρουπιού σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Μια ανασκόπηση του 2022 έδειξε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν χαρουπάλευρο αντί άλλων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.
Επιπλέον, το χαρούπι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται δ-πινιτόλη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ινσουλίνης.
Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν δ-πινιτόλη μαζί με υδατάνθρακες είχαν βραδύτερους ρυθμούς απορρόφησης, γεγονός που βοήθησε στη διαχείριση των επιπέδων ινσουλίνης.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φαγητό: Γιατί έχει σημασία για την υγεία μας το πόσο γρήγορα τρώμε