Iatropedia

Χολίνη: Πόση χρειαζόμαστε καθημερινά και ποιες είναι οι καλύτερες πηγές της

Ποια οφέλη παρέχει στον οργανισμό και τι κινδύνους κρύβει η ανεπαρκής κατανάλωσή της.

Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την υγεία του ήπατος, του εγκεφάλου και των κυττάρων, και άγει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός τα λίπη.

Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε λειτουργίες όπως ο έλεγχος των μυών, η διέγερση της μνήμης και η διαφύλαξη της ψυχικής διάθεσης.

Αντιθέτως, η ανεπάρκειά της οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, που προκαλεί μη-αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος (η διαταραχή αυτή είναι κοινώς γνωστή ως «λίπος στο συκώτι»). Σε μερικούς ανθρώπους, εξ άλλου, η έλλειψή της μπορεί να δημιουργήσει και μυϊκές βλάβες.

Δυστυχώς, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παράγει μικρές μόνο ποσότητες χολίνης. Επομένως πρέπει να την προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Πόση χρειαζόμαστε, όμως, και ποιες είναι οι καλύτερες πηγές της;

Η απαιτούμενη ποσότητα

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση χολίνης παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως με την ηλικία και το φύλο, αναφέρουν ειδικοί από το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Στους ενήλικες, η ΣΗΔ είναι:

Η συντριπτική πλειονότητα των ενηλίκων, όμως, καταναλώνουν πολύ λιγότερη χολίνη απ’ όση χρειάζονται.

Οι καλύτερες πηγές

Άφθονη χολίνη περιέχουν πολλά ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Julia Zumpano, συνεργάτις του Τμήματος Διατροφής της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Οι καλύτερες πηγές της είναι τα συκωτάκια πουλερικών και το μοσχαρίσιο συκώτι. Σύμφωνα με την βάση δεδομένων τροφίμων FoodData Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) ανά 100 γραμμάρια παρέχουν:

Εάν δεν σας αρέσει το συκώτι, δοκιμάστε άλλα τρόφιμα πλούσια σε χολίνη, όπως:

Γαλακτοκομικά, λαχανικά, δημητριακά

Υπάρχουν και πολλά άλλα τρόφιμα που παρέχουν πολλή χολίνη. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

Αν πάντως είστε χορτοφάγοι και δεν τρώτε καθόλου κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ίσως δεν προσλαμβάνετε αρκετή χολίνη. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας μήπως χρειάζεστε κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα, συνιστά η Dr. Zumpano.

Φωτογραφία: iStock