Η χορτοφαγία μπορεί να στερεί από τους θιασώτες της ένα συστατικό απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου, υποστηρίζει μία βρετανίδα διατροφολόγος. Το συστατικό λέγεται χολίνη και υπάρχει κυρίως στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα.
Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health, η Dr Emma Derbyshire αναφέρει ότι ο πλήρης αποκλεισμός όλων των ζωικών προϊόντων από τη διατροφή ίσως έχει «απρόβλεπτες συνέπειες».
Όπως εξηγεί, η χολίνη είναι ένα συστατικό καθοριστικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, ιδίως κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επηρεάζει επίσης τη λειτουργία του ήπατος, τις κινήσεις των μυών, το νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό.
Η χολίνη ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα. Μόλις το 1998 εντάχθηκε στην λίστα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (πρώην IOM).
Ποια τρόφιμα περιέχουν χολίνη
Ο ανθρώπινος οργανισμός και συγκεκριμένα το ήπαρ παράγει μικρή ποσότητα από την ουσία αυτή, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Όση λείπει πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, ειδάλλως από διατροφικά συμπληρώματα.
Οι κύριες φυσικές πηγές χολίνης είναι:
- Το μοσχαρίσιο κρέας
- Τα αυγά
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τα ψάρια
- Το κοτόπουλο
Η Dr Derbyshire σημειώνει στο άρθρο της πως η αυστηρή χορτοφαγία μπορεί να οδηγεί σε ανεπαρκή κατανάλωση χολίνης. Ωστόσο την ουσία περιέχουν (σε μικρότερες ποσότητες) και φυτικής προελεύσεως τρόφιμα όπως:
- Καρύδια
- Φασόλια
- Σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο
- Μανιτάρια
- Κινόα
- Φιστίκια
Για να μπορέσει όμως ένα άτομο να προσλάβει αρκετά χολίνη από αυτά τα τρόφιμα, πρέπει να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά τα διαιτολόγιά του, λέει η ειδικός.
Πόση πρέπει να τρώμε
Η ποσότητα της χολίνης που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι τα 425 mg για τις γυναίκες και τα 550 mg για τους άνδρες.
Αυτές όμως είναι οι αμερικανικές συστάσεις, λέει η Dr Derbyshire. Αντίστοιχες βρετανικές δεν υπάρχουν, ούτε ελέγχονται τα επίπεδα της ουσίας στο αίμα. Εντούτοις, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, κυρίως στις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους, επειδή μπορεί να επηρεαστεί η εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού.
«Οι επαγγελματίες της Υγείας και οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για τη σημασία μιας διατροφής πλούσιας σε χολίνη», γράφει. «Και ειδικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης διατροφικών συμπληρωμάτων».
Και προσθέτει: «Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν τη σημασία της χολίνης. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο να πάψουμε να την παραβλέπουμε. Αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό παρά ποτέ, δεδομένου ότι η ταχεία εξάπλωση της χορτοφαγίας μπορεί να συνέπειες στην πρόσληψη χολίνης».