Χοληστερίνη: Εξίσου επιβαρυντικά το κόκκινο και το λευκό κρέας
Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες του Νοσοκομείου Παίδων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Oakland (CHORI) εξέπληξε ακόμα και τους ίδιους τους ερευνητές. Ανακάλυψαν ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου ή λευκού κρέατος είχε ως αποτέλεσμα εξίσου υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης συγκριτικά με μια αντίστοιχη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών. Αυτό έδειξε να ισχύει ανεξάρτητα από το αν η διατροφή περιείχε υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αύξησαν την χοληστερόλη του αίματος κατά το ίδιο ποσοστό και με τις τρεις πηγές πρωτεΐνης.
«Όταν προγραμματίσαμε αυτήν τη μελέτη, περιμέναμε να βρούμε πως κόκκινο κρέας θα έχει πιο δυσμενείς επιδράσεις στην χοληστερίνη σε σχέση με το λευκό κρέας, αλλά εξεπλάγην που αυτό δεν επαληθεύτηκε. Οι επιδράσεις τους στη χοληστερίνη είναι ίδιες όταν τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών είναι ισοδύναμα» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Ronald Krauss.
Ο δρ. Krauss επισήμανε, ότι τα κρέατα που μελετήθηκαν δεν περιείχαν βοδινό κρέας από ελευθέρας βοσκής ζώα, ούτε επεξεργασμένες τροφές (όπως μπέικον και λουκάνικα), αλλά ούτε και ψάρια.
Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα, καθώς έδειξαν ότι ο περιορισμός του κρέατος συνολικά, είτε πρόκειται για κόκκινο είτε για λευκό κρέας, είναι πιο ενδεδειγμένος για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι οι πιο υγιεινές για τη χοληστερίνη.
Αυτή η μελέτη, που ονομάστηκε APPROACH (Animal and Plant Protein and Cardiovascular Health) έδειξε, επίσης, ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών αυξάνει την συγκέντρωση μεγαλύτερων σωματιδίων κακής χοληστερόλης (LDL). Αυτά έχουν ασθενέστερη σύνδεση με καρδιαγγειακές παθήσεις από ό,τι τα μικρότερα σωματίδια LDL. Παρομοίως, το κόκκινο και το λευκό κρέας αύξησαν τα μεγάλου μεγέθους σωματίδια LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με μια διατροφή χωρίς κρέας.
Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή της κλασικής μεθόδου υπολογισμού της LDL χοληστερόλης ως μέτρο καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση του κινδύνου αυτού τόσο για τις περιπτώσεις αυξημένης κατανάλωσης κρέατος όσο και κορεσμένων λιπαρών, καθώς οι τυπικές εξετάσεις για την LDL χοληστερόλη μπορεί να δείξουν μόνο τα επίπεδα των μεγαλύτερων σωματιδίων LDL.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει δαιμονοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω ανησυχιών σχετικά με τη σύνδεσή της με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι διατροφολόγοι προτείνουν την μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και την επιλογή λευκού κρέατος ως πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε απευθείας σύγκριση των επιδράσεων του κόκκινου κρέατος, του λευκού κρέατος και των πρωτεϊνών από μια διατροφή χωρίς κρέας στη χοληστερίνη του αίματος, δήλωσε ο δρ. Krauss. Οι πρωτεΐνες από μια διατροφή χωρίς κρέας (δηλαδή από λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια) δείχνουν το καλύτερο όφελος για τη χοληστερίνη, είπε ο ίδιος.