Χούμους: Το ανατολίτικο σνακ που θωρακίζει καρδιά και πεπτικό σύστημα

  • Ελισάβετ Σταύρου
χούμους
Τα τελευταία χρόνια, το χούμους έχει γίνει ένα δημοφιλές σνακ, το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Το χούμους είναι μια αλοιφή – πουρές από ρεβύθια, το οποίο αποτελεί παραδοσιακά μέρος μιας μεσογειακής διατροφής και έχει τις ρίζες του στις χώρες της Ανατολής.

Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το χούμους μπορεί να αντικαταστήσει άλλα παχυντικά αλείμματα, όπως τη μαγιονέζα.

Μπορείτε να φάτε σαν σνακ με λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, στο γραφείο ή στο σπίτι, ή να αντικαταστήσετε τις αλοιφές στο ψωμί με αυτό.

Φτιάχνεται από ρεβύθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, μπαχαρικά, σκόρδο, λεμόνι και κόκκινες πιπεριές. Είναι καλύτερο να το φτιάχνετε μόνοι σας, καθώς είναι πολύ εύκολο. Αν αγοράσετε έτοιμες συσκευασίες, δώστε βάση στην ετικέτα των συστατικών, καθώς μπορεί να περιέχει σογιέλαιο αντί για ελαιόλαδο.

Mην το παρακάνετε με την κατανάλωση

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωσή του, καθώς μπορεί να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν φάτε παραπάνω χούμους από το συνιστώμενο, δηλαδή δύο κουταλιές την ημέρα, θα πάρετε παραπάνω λιπαρά από όσα χρειάζεται ο οργανισμός, αφού και το τανίχι και το λάδι που περιέχει θεωρούνται λίπη, αν και υγιεινά.

Δείτε επίσης: Η «δίαιτα της σαρδέλας» και γιατί δεν είναι τόσο καλή σαν ιδέα

Τα οφέλη για την υγεία από το χούμους

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χούμους είναι πιο υγιεινό από άλλα αλείμματα, ακόμη και από το φυστικοβούτυρο. Αν τα αντικαταστήσετε με αυτόν τον ανατολίτικο πουρέ, θα γλιτώσετε τα πρόσθετα σάκχαρα και θα πάρετε περισσότερες πρωτεΐνες και βιταμίνες.

Προάγει την υγεία της καρδιάς

Τα συστατικά του χούμους μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα ρεβύθια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι μια εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τα οφέλη για την υγεία από το ελαιόλαδο είναι γνωστά, ενώ και το ταχίνι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, μιας ασθένειας που στενεύει τις αρτηρίες κοντά στην καρδιά σας.

Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η πρωτεΐνη και το λίπος στο χούμους το κάνουν επίσης καλύτερο για την πέψη. Ως πυκνή τροφή, το χούμους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί , δίνοντας στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Το χούμους μπορεί να είναι η ιδανική προσθήκη στην διατροφή σας αν γενικότερα δεν καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν να μαλακώσουν τα κόπρανα και επιτρέπουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Τα συστατικά του χούμους είναι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI), απελευθερώνοντας γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός σας πιο αργά, αποφεύγοντας έτσι την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Δείτε επίσης: Πίκλες: Τα απρόσμενα οφέλη που μπορεί να έχουν στην υγεία μας

Φωτογραφία iStock